Bogato zdobione, o nowoczesnych lub tradycyjnych kształtach, kryształowe bądź wykonane z cienkiego szkła – mamy bardzo duży wybór. Karafka do wina sprawia, że trunek pięknie się prezentuje na stole lub jest ozdobą barku. Warto także pamiętać, aby przy wyborze karafki zwrócić uwagę na jej kształt, ponieważ duże znaczenie ma, jaki alkohol w niej się podaje. Do karafek z pewnością warto przelewać wina starsze oraz te z osadem na dnie. Przy przelewaniu należy pamiętać, aby robić to powoli w celu oddzielenia osadu od trunku i zrobić to nawet kilka godzin przed degustacją. Wielu sommelierów uważa jednak, że wszystkie wina należy podawać w karafkach, aby trunek mógł się napowietrzyć. Alkohol wtedy oddycha i rozwija bogaty smak i aromat.

Proces przelewania wina do karafki nazywa się z tego powodu dekantacją. Typowa karafka przypomina kształt gruszki, ale lepiej ich używać do wina białego, choć w Polsce jeszcze mało popularne jest przelewanie białych win. Karafki do czerwonego wina charakteryzują się szerokim dnem, które umożliwia oddychanie i wydobywanie aromatu. Dobrym rozwiązaniem będą karafki nazywane kapitankami. Dawniej używano ich na statkach, ponieważ zapobiegały wylewaniu się napoju. Z tego powodu służyły nie tylko do alkoholi, ale także do wody i soków. Aromat czerwonego wina świetnie wydobędą również karafki o kształcie podłużnym lub położonego dzbanka.

Należy także pamiętać, że jeśli przelaliśmy markowe wino do karafki, pustą butelkę należy zachować i pokazać gościom, na przykład stawiając na komodzie lub w innym widocznym, ale subtelnym miejscu.