Najczęściej to kobiety próbują swoich sił w pieczeniu smakołyków. Jednak mężczyźni coraz częściej odnajdują swoje miejsce w kuchni. Mając dobrze skomponowany przepis, a także porządny piekarnik, możemy mieć pewność, że nasze wypieki będą wszystkim smakowały. Często zwykły przepis nie wystarcza – lubimy pytać ekspertów albo pasjonatów-amatorów o pewne szczegóły, które mogą nam ułatwić pieczenie. Bywa tak, że drobny detal może spowodować, że nasz wypiek będzie doskonalszy. Każda rada jest cenna i warto z niej skorzystać. Składniki decydują Kiedy mamy ochotę na ciastka, należy najpierw zastanowić się jak je zrobić, by nie wyszły zbyt twarde. Czasami cała tajemnica tkwi w wykonaniu, składnikach, a także w przechowywaniu. Jeśli chodzi o produkty, ponoć dobrym patentem jest używanie mąki krupczatki zamiast mąki pszennej.

By nasze ciastka były miękkie warto również użyć zimnego masła. Mimo iż nie będzie łatwo zagnieść ciasto, warto nie szczędzić trudu. Zbyt ciepły tłuszcz szybciej wchłania się w mąkę, przez co nasze słodkości mogą być nieco twardsze, a tego przecież nie chcemy. Pomocne rady Jeśli już nasze smakołyki są gotowe, a wydają nam się być twarde, trzeba znaleźć dobry sposób, aby zmiękły. Według cennych rad naszych mam i babć sposób przechowywania ma znaczenie. Niektórzy uważają, że samo szczelne zamknięcie na klika dni sprawi, że ciastka będą miękkie. Drugim znanym i cenionym patentem jest przechowywanie ciastek w pojemniku z dodatkiem plasterka jabłka ze skórką. Oczywiście również w tym przypadku musimy pamiętać, by pudełko było porządnie zamknięte. Zapewne znajdą się jeszcze inne sprawdzone sposoby, które sprawią że ciastka będą miękkie.

.