Żadna gospodyni domowa nie wyobraża sobie pracy w kuchni bez miksera. To urządzenie ułatwia bowiem większość czynności i znacznie skraca czas przygotowywania wielu potraw. Mikser służy bowiem m.

in. rozcierania, urabiania, ubijania ciast a także innych produktów spożywczych. Każdy mikser jest napędzany silnikiem komutatorowym, którego moc wynosi zazwyczaj od 250 do 500 watów.

Mikser kuchenny ma też zazwyczaj od trzech do ośmiu prędkości. Urządzenie składa się także z wirnika, który jest jednym z podstawowych elementów jego budowy. Na osi tego wirnika są umieszczone kółka zębate, które napędzają rapki, czyli mieszaki.

W kuchni można spotkać zarówno miksery stojące jak i ręczne, które działają jednak na tej samej zasadzie i posiadają identyczne elementy budowy wewnętrznej. Różnią się natomiast w kilku aspektach budowy zewnętrznej. Odmiana ręczna składa się np.

z uchwytu przytwierdzonego do obudowy. Miksowana substancja może się znajdować w dowolnym naczyniu na tyle głębokim, aby nie dopuścić do jej rozchlapywania. Mikser stojący jest zwykle cięższy i zawiera silnik o wyższej mocy.

kuchenka gazowa 3 palnikowa na gaz ziemny https://texdekor.pl/pl/c/Przescieradla-Jersey-z-Gumka/50