Przemysł winiarski w Nowej Zelandii jest dosyć młody. Pierwsze wina z tamtego regionu trafiły na międzynarodowy rynek zbytu stosunkowo niedawno, bo w latach 80. XX wieku. Po tamtym okresie Nowa Zelandia zaczęła regularnie zwiększać eksport swoich win i aktualnie co roku do międzynarodowej sprzedaży trafia około 15 milionów litrów win z tego kraju.

W Nowej Zelandii wytwarza się przede wszystkim wina białe, to właśnie one są także uznawane za najlepsze z tego regionu. Białe trunki są tam produkowane głównie ze szczepu Sauvignon Blanc, o których mówi się że są jednymi z najbardziej szlachetnych na świecie. Bardzo popularne i lubiane przez konsumentów są także wina produkowane ze szczepów Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Zarówno na North Island jak i na South Island produkowane są wina, jednak na każdej z wysp powstają inne gatunki.

Warto także zaznaczyć, że także na każdej wyspie występuje podział na regiony, które specjalizują się w produkcji różnych gatunków win. Taki podział na regiony wynika przede wszystkim ze stosunkowo dużego zróżnicowania klimatycznego w kraju. Na północy dużo lepiej rozwijają się szczepy Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Natomiast na wyspie południowej, na której panuje klimat znacznie chłodniejszy dobrze uprawia się przede wszystkim Sauvignon Blanc.

Wina produkuje się w Nowej Zelandii w konkretnych regionach, do najważniejszych z nich zaliczają się Marlborough, które słynie z Sauvignon Blanc oraz Hawkes Bay, w którym powstają Cabernet Sauvignon oraz Merlot.