Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniego wina przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę okoliczności, czyli gdzie, kiedy i komu zamierzamy je podać. Inaczej wygląda dobór wina do rodzinnej kolacji, inaczej do imprezy w gronie przyjaciół, a jeszcze inaczej, gdy częstujemy gości znających się na dobrych alkoholach, którym nie można podać pierwszego lepszego trunku z półki, bez uszczerbku na naszej reputacji. W takim wypadku podając wino można zdecydować się na gatunek wytrawny i z pomocą ekspertów lub specjalistycznych artykułów dobrać idealny rodzaj.

Istnieją różne sposoby, jak podzielić wino na rodzaje i właśnie jednym z nich jest zróżnicowanie ze względu na zawartość cukru. Wino wytrawne zawiera do 10g/l cukru. Smak wina wytrawnego zazwyczaj zaspokaja jedynie bardziej wyrafinowane podniebienia, jest bowiem dość cierpki, nawet kwaśny i oczywiście nie pasuje do wszystkich potraw, podając więc wino wytrawne należy zwrócić uwagę nie tylko na zakupiony gatunek, ale również – i może przede wszystkim – na to, jak komponuje się z resztą przygotowanego menu.

Czerwone wino wytrawne podajemy do czerwonego mięsa, pieczeni, wędlin, dziczyzny, kaczki, czy gęsi; białe wytrawne pasuje lepiej do owoców morza, ryb, czy wszelkiego rodzaju wędlin. Można znaleźć niezwykłe wina wytrawne, których smak wzbogacony jest o aromat miodu, cytryny, jaśminu, czy innych, wyjątkowych owoców i roślin. Jedno jest pewne, decydując się na podanie wina wytrawnego z pewnością uraczymy naszych gości bardzo intensywnym, mocnym bukietem.