Alzacja znajduje się we wschodniej części Francji. Ze względu na korzystne warunki glebowe i klimatyczne, uprawa winorośli jest w tym regionie szczególnie popularna. W Alzacji występują m.in. gleby gliniaste czy łupkowe. Ponadto panuje korzystna wilgotność powietrza. Dzięki temu, że Alzacja znajduje się między pasmami górskimi, uprawy winogron są chronione przez silnymi wiatrami, które niekorzystnie wpływają na plantację. Klimat Alzacji można opisać, jako suchy i słoneczny. Z tego powodu do produkcji win bardzo często stosowane są bardzo dojrzałe winogrona.

W Alzacji produkowane są przeważnie wina słodkie. Posiadają one bardzo zróżnicowane oznaczenia. Do ich wytwarzania stosowane są wyłącznie cztery szczepy winogron. Taka dokładna selekcja sprawia, że wina te cechują się charakterystycznym smakiem, który łatwo rozpoznać w porównaniu do innych win. Alzacja specjalizuje się w produkcji win białych. Gotowe wina rozlewane są do charakterystycznych butelek. Warto wspomnieć, że specyficzny kształt butelek został zarezerwowany wyłącznie dla win alzackich. Wytwarzanie wina odbywa się przeważnie przy użyciu jednego szczepu winogron. Smak tych win jest dość zróżnicowany. Wśród tak dużej różnorodności można znaleźć zarówno wina aromatyczne, jak i o wysokiej bądź niskiej kwasowości. Wszystko zależy od tego, jaki szczep winogron został użyty do produkcji. Cechą charakterystyczną win alzackich jest to, że producenci bardzo często nie zamieszczają informacji o tym, jaka jest zawartość cukru. Kupując zatem wino możemy natrafić na słodką lub wytrawną odmianę.