Francja przez wiele osób uznawana jest za czołowego producenta wina. O palmę pierwszeństwa od dawna walczy m.in. z Włochami. Trudno ocenić, które z win jest lepsze – włoskie czy francuskie? Każde z nich ma bowiem zwolenników. Jaka jest historia win francuskich?

Warto wspomnieć, że początki wina francuskiego sięgają aż czasów starożytnych. Liczne badania archeologiczne udowodniły, że już wtedy uprawiano winorośl, z którego produkowano wysokoprocentowe trunki. Początkowo uważano, że ze względu na warunki glebowe i klimatyczne, najlepszym miejscem do uprawy będą tereny śródziemnomorskie. Szybko jednak przekonano się, że obszary położone wewnątrz kraju także doskonale nadają się na uprawę. Wina francuskie przez wiele stuleci cieszyły się sporym zainteresowaniem. Mniejszą popularność osiągnęły dopiero w XIX wieku. Wówczas to konsumenci zaczęli interesować się winami pochodzącymi z innych krajów.

Warto wspomnieć, że Francja wydaje się być krajem idealnym do uprawy winorośli i produkcji wina. Powszechnie uważa się, że wiele winnic zlokalizowanych jest w korzystnych geograficznie obszarach, które stwarzają wyśmienite warunki do uprawy. Z tego powodu we Francji mniej istotne znaczenie ma to, z jakiego szczepu winogron powstało wino. Znacznie ważniejsze jest, z którego regionu pochodzi trunek. Wina francuskie cechuje duża różnorodność. Wśród tego bogactwa znajdziemy zarówno wina czerwone, białe, jak i różowe. Francuzi specjalizują się w wytwarzaniu win wytrawnych oraz słodkich. Z tego powodu każdy znajdzie tu coś dla siebie.