Wydawałoby się, że Limari Valley znajduje się w niekorzystnym położeniu geograficznym pod względem uprawy winorośli. Opady roczne są tutaj bardzo skąpe. Dolinę Limari można nawet porównać do terenów pustynnych. Tymczasem region ten od wielu lat zajmuje się produkcją wina na skalę niemalże przemysłową. Jak to jest możliwe? Cała tajemnica tkwi w nawadnianiu. Wodę pozyskuje się ze sztucznego jeziora. Początkowo w Dolinie Limari uprawiano winorośle o średniej jakości. Z nich produkowano nie najlepsze wina i inne trunki. Z czasem jednak zaczęto sadzić coraz szlachetniejsze szczepy, co korzystnie wpłynęło na całościową jakość trunku. Jednakże musiało minąć sporo czasu, zanim winnice w tym regionie zaczęły specjalizować się w wytwarzaniu dobrych jakościowo win.

W Limari Valley uprawia się kilka rodzajów szczepów. Największą popularnością cieszy się cabernet sauvignon. Wina wytwarzane są również z takich szczepów, jak merlot, carmenere, syrah czy chadonnay. Limari Valley słynie z kilku rodzajów win. Warto wspomnieć chociażby o Palo Alto. Popularne jest również Tierras Altas. Wina pochodzące z Doliny Limari nie są szczególnie popularne w Polsce. Można stwierdzić, że nie są one doceniane. Tymczasem są to wina poprawne jakościowo, które z pewnością będą odpowiadać wszystkim miłośnikom tego trunku. Limari Valley specjalizuje się w produkcji win czerwonych i białych. Większość z nich cechuje dość wysoka zawartość alkoholu. Wina z tego regionu leżakują najczęściej przez kilka lat zanim trafią do sprzedaży.