Okazuje się, że na ocenę prezentowanych podczas degustacji win z całego świata, ma ogromny wpływ również otoczenie i warunki w nim panujące. Dlatego też, nawet gdy organizujemy owe spotkanie u nas w domu warto zastosować się do zasad tutaj panujących, co pozwoli na stworzenie iście perfekcyjnej prezentacji. Najważniejszym punktem jest pora, w której odbywa się degustacja, wydawać by się mogło, że wino najlepiej smakuje wieczorem i nie mam do tego żadnych zastrzeżeń. Jednak, jeśli mówimy o degustowaniu wina, to powinno się odbywać w ciągu dnia, najlepiej przed południem. Wtedy możemy nie wykorzystywać sztucznego światła, które zdecydowanie źle wpływa na analizę wzrokową.

Naturalne dzienne światło oraz przestronne pomieszczenie z dużymi oknami, to idealne miejsce na przeprowadzenie degustacji. Wina najlepiej prezentują się na białym tle, dlatego warto nakryć stół takim obrusem, co zdecydowanie podkreśli suknie danych gatunków. Każdy z degustatorów powinien być przed posiłkiem, a w trakcie jej trwania nie zaleca się wprowadzania żadnych potraw, czy nawet zakąsek. Wyjątek stanowią degustacje mające na celu zobrazowanie połączeń smakowych wina z daną potrawą. Kolejnym bardzo ważnym elementem jest oczywiście kwestia ilości wina, to że go nie przełykamy już wiemy, natomiast napełnienie kieliszka jest o wiele mniejsze niż normalnie, właściwie tyle ile potrzeba by wykonać jeden łyk.

To proste zasady, które możemy bez problemu wykorzystać i stworzyć doskonałą oprawę dla degustacji.