Odpowiednio dobrane kieliszki do wina, pozwalają w pełni, a więc właściwie wnioskować o takich jego cechach jak: barwa, właściwości i bukiet smakowy, czy też aromat. Interesującym zjawiskiem jest to, że wino spożywane z różnych kieliszków smakuje zupełnie inaczej lub przynajmniej wyraźnie można wyczuć różnice smakowe. Najbardziej odpowiedni kieliszek do wina powinien być wykonany ze szkła, które jest bezbarwne, gładkie oraz cienkie.

Jak wiadomo, tego typu naczynia mogą mieć różny kształt oraz pojemność. Wybór uzależniamy w tym przypadku od wina, a dokładnie od jego rodzaju. Warto zauważyć, iż kieliszki służące do degustacji, jeśli posiadają dosyć dużą czaszę, wówczas bardzo dobrze podkreślają walory trunku winnego (istotną sprawą jest też, by kielichowa czasza zwężała się z dołu do góry, co sprzyja odpowiedniej koncentracji zapachowej wina).

Stąd też, tego rodzaju szkła najlepiej używać do kosztowania tych bardziej wyrafinowanych, szlachetnych win. Te winne napoje, które spożywamy na co dzień, dobrze jest serwować w nie tak wyszukanych, za to bardziej uniwersalnych kieliszkach. Co do zasadniczej różnicy w sposobie podawania wina czerwonego oraz białego – to drugie zwykle podaje się w wyraźnie mniejszych kieliszkach.

Nie zapominajmy o tym, że podczas picia każdego wina należy trzymać kieliszek za jego nóżkę, natomiast nigdy bezpośrednio za czaszę. Podstawowe rodzaje kieliszków to: burgundzki, bordoski, shiraz, riesling oraz charakterystyczny kieliszek do szampana, kształtem przypominający nieco kształt tulipanowego pąka.