Wino to, jak powszechnie wiadomo, napój alkoholowy, którego pozyskanie jest możliwe dzięki procesowi fermentacji alkoholowej winogron, a dokładnie ich moszczu (świeżo wyciśniętego soku). Warunkiem koniecznym jest tu pełna dojrzałość owoców, gdyż jedynie w tym przypadku sok zawiera wystarczająco wysoką zawartość cukru, dzięki której możliwe jest nadanie trunkowi odpowiedniej mocy oraz zapewnienie jego większej trwałości. Napój winny można poddawać klasyfikacji ze względu na takie jego cechy jak: barwa, zawartość cukru, procentowa zawartość alkoholu, sposób konsumpcji, a dokładniej rodzaj potrawy w towarzystwie której serwuje się ten trunek. I tak, w zależności od barwy możemy podzielić wino na białe, czerwone oraz różowe.

Jest to podział dosyć ogólny. Chcąc być bardziej precyzyjnym, białe wino może przyjmować barwę od żółtej, przez zielonkawą, aż po brązową. Z kolei czerwone przyjmuje różne odcienie tego koloru, od bardzo jasnego i delikatnego, aż po zdecydowane, głębokie, niemal brunatne. Natomiast różowe wino przybiera najczęściej kolory od różowego do jasnoczerwonego.

Konkretny odcień zależy tu od gatunku wina oraz rodzaju obróbki i zabiegów mających miejsce podczas jego wytwarzania. Wino, tuż po otrzymaniu powinno być przechowywane w specjalnych drewnianych baryłkach, ze względu na swoje poziome ułożenie/ustawienie, określanych jako leżakujące. Zapewniają one utrzymanie wina w odpowiedniej temperaturze oraz całkowity brak dostępu światła. Owe beczułki mają ponadto na swojej ściance specjalny otwór przeznaczony do pobierania wina.

śrem restauracja www.kpozpr.com.pl