Ryby stanowią bardzo ważny element diety i są nie tylko smaczne, ale też być może przede wszystkim zdrowe. Oczywiście trzeba mieć przy tym na uwadze, które gatunki ryb najlepiej spożywać – niektóre są bowiem bardziej tłuste, inne mniej, natomiast z ryb może powstać wiele przeróżnych dań. Tym bardziej, że przecież smacznych i zdrowych ryb mamy naprawdę dużo – wystarczy wymienić na przykład łososia, tuńczyka, śledzia czy karpia.

Trzeba jednak przy tym pamiętać, że jest też kilka ryb, których raczej należy unikać – są to na przykład okoń nilowy, panga czy ryba maślana, gdyż wszystkie te ryby zawierają składniki, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Tak czy siak, możliwości w przyrządzaniu niedrogich potraw z rybami w roli głównej mamy naprawdę dużo i tak w zasadzie tylko od naszych preferencji zależy, jak często i w jakiej postaci będziemy jeść ryby.

Najpopularniejsze sposoby na podanie ryby

Ryba swą dużą popularność zawdzięczają nie tylko temu, że są smaczne i zdrowe, lecz także dlatego, że można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Mogą być bowiem zarówno bohaterem całego dnia, jak i smacznym dodatkiem. A jakie są najpopularniejsze przepisy na dania rybne? Są to przede wszystkim dania obiadowe: zapiekanka z rybą i warzywami, kotlety rybne, ryba w cieście, fileciki rybne w panierce, ryba po grecku czy bardzo popularne szczególnie wśród dzieci paluszki rybne. Do stworzenia takich dań nie potrzeba wiele – są to potrawy najczęściej niedrogie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Co więcej, sposobów na podanie ryby jest znacznie więcej i w zasadzie co chwila wymyślane są nowe propozycje na dania. Wszystko dlatego, że rybę można łączyć z wieloma innymi składnikami, często tworząc ciekawe i zaskakujące, ale równie smaczne kompozycje.