Muffiny są najbardziej popularne w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, a także Irlandii. To właśnie z tych krajów przyszła do Polski modana muffinki. Są to ciastka w kształcie wysokiej babeczki, z różnymi dodatkami: rodzynki, bakalie, owoce, czekolada, orzechy. Kojarzone są głównie ze słodkimi smakołykami, jednak coraz częściej występują w postaci babeczki wytrawnej. Podawane mogą być na ciepło z warzywami lub mięsem. Przepis, który znajdziemy na przykład w internecie z całą pewnością można modyfikować. Składniki muffinek Oprócz podstawy, czyli mąki, jajka, cukru, proszku do pieczenia, tłuszczu i mleka możemy pokusić się o urozmaicenie naszych wypieków. Najbardziej popularne są babeczki jogurtowe, drożdżowe, z kawałkami czekolady, z owocami. Jednak uznanie coraz częściej zdobywają muffinki z mascarpone. Nasi znajomi, a także niespodziewani goście będą zachwyceni smakiem tak przygotowanych wypieków.

Dodatek w postaci sera sprawi, że ten wyrób cukierniczy będzie pyszny, delikatny i puszysty. Kawa, herbata i muffinki Mascarpone jest to ser, który otrzymuje się ze świeżej śmietanki krowiego mleka. Dzięki temu jego smak jest słodki, lekko maślany i kremowy. Stał się on bardzo popularny i stosowany jest do wyrobu wielu ciast, ciastek i babeczek. Muffinki z mascarpone będą idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Są one wilgotne, nieco ciężkie, ale wykwintne. Świetnym pomysłem jest podanie tego smakołyku z dodatkiem czekolady lub zmiksowanych świeżych owoców. Ciekawą propozycją podania jest również udekorowanie ich bitą śmietaną. W ten sposób otrzymujemy pyszny smakołyk, który zyska uznanie każdego podniebienia. .