Kawa – napój sporządzony z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych procesowi instantyzacji ziaren kawowca. Najczęściej jest ona podawana na gorąco. Wyróżnia się cztery formy dostępności kawy: ziarna niepalone (zielone), ziarna palone, kawa mielona i rozpuszczalna. Najbardziej znanymi rodzajami podawania są: espresso, caffè latte, espresso macchiato, a także cappuccino. Dla jednych smakoszy najlepsza jest mocna, czarna, bez dodatków. Inni zaś wolą eksperymentować i dodają mleka, cukru, śmietanki, czekolady. Mała czarna Czas spędzony w gronie najbliższych, a także ze znajomymi jest bardzo cenny. Tym bardziej, że obecnie człowiek jest tak zabiegany, że ciężko mu wygospodarować odrobinę czasu na przyjemności. W tej sytuacji „mała czarna” będzie kapitalną opcją. Nic tak dobrze nie smakuje, jak kawa w doborowym towarzystwie.

Ciekawym dodatkiem będzie własnoręcznie upieczone ciasto. Można wybrać drożdżowe, na biszkopcie, z masą, śmietaną, galaretką. Jak to się powszechnie mówi „od wyboru do koloru”. Wszystko zależy od tego, na jakie smakołyki mamy ochotę. Poranna kawa Niektórzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kawy. Traktują oni ten napój jak „energetyk”, który pobudza ich do działania. Udowodnione jest, że kawa spożywana w odpowiedniej ilości ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jednak najważniejsze jest, by pić ją regularnie, ale z umiarem. Sam fakt, że możemy ją spożywać w towarzystwie już jest przyjemnym aspektem dnia. Wynika z tego, że kawa najlepiej smakuje z rana, ponieważ wpływa na nas pobudzająco, a dodatkowo pozytywnie oddziałuje na nasze samopoczucie, kiedy spożywamy ją podczas spotkania ze znajomymi, przyjaciółmi czy rodziną.

.