Sposobów na serwowanie mięs jest bardzo wiele i tak naprawdę każdy gatunek mięsa jesteśmy w stanie przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Wszystko zależy od naszej kreatywności oraz indywidualnych upodobań. Najbardziej podstawowy typ obróbki to gotowanie.

Gotowany drób czy dobra wołowina restauracja warszawa są bardzo cenione przez smakoszy, ale nie da się ukryć, że tak przygotowane mięso samo w sobie nie zniewala smakiem i aromatami. Dopiero właściwie przyrządzony i doprawiony sos nada potrawie wyrazistego charakteru. Zachęcamy w kontekście poprzedniego wpisu, aby wzbogacić taki sos winem, ale nie tylko do tego może się ono przydać.

Jak dobrze wiemy, przed smażeniem lub pieczeniem mięso można w specjalny sposób przygotować. Mamy tu na myśli proces marynowania. Jest on obecny w kuchni od wieków i metodę tę stosują zarówno kucharze profesjonalni, jak i amatorzy gotujący dla siebie, rodziny i przyjaciół.

Jak marynować mięso? Opcji jest bardzo wiele. Przede wszystkim warto dobrać przyprawy, które optymalnie łączą się z danym gatunkiem mięsa – informacje na ten temat łatwo znaleźć w internecie lub w książce kucharskiej. Cennym składnikiem dobrej marynaty może być także wino – białe lub czerwone.

Czerwone wino sprawi, że mięso będzie miało głębszy kolor. Miejmy na uwadze, że marynata powinna być równocześnie bazą do sosu, więc tym bardziej warto sięgnąć właśnie po czerwone wino. Najlepiej wybrać półwytrawne lub wytrawne, ponieważ optymalnie zmiękczy mięso i nada mu delikatnej kruchości, którą tak cenimy na podniebieniu.

Wyciągi roślinne www.california-tan.pl