Orzechy to nie tylko bardzo smaczna przekąska, lecz także niezwykle zdrowy przysmak. Wszystko za sprawą witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych – dzięki temu orzechy bardzo dobrze wpływają chociażby na nasz mózg, ale nie tylko, gdyż poprawiają również kondycję naszej skóry oraz zmniejszą ryzyko wystąpienia przeróżnych chorób serca. Nic więc dziwnego, że orzechy są bardzo ważnym elementem diety i każdy z nas powinien pomyśleć o tym, aby wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu – tym bardziej, że prócz wymienionych wcześniej składników odżywczych orzechy to także źródło białka oraz błonnika. W tym wszystkim nie należy zapominać także o tym, że w orzechach znajdziemy często dużą ilość tłuszczy – z tego powodu wiele osób decyduje się unikać orzechów, ale jak się okazuje, tłuszcze te mogą bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz organizm, chociażby poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Migdały, orzechy laskowe czy włoskie – które najzdrowsze?

Istnieje wiele różnych rodzajów orzechów, wśród których prym wiodą przede wszystkim migdały, orzechy włoskie, laskowe oraz pistacje.

Całkiem popularne są również orzechy nerkowca oraz orzeszki ziemne. Jak spośród tylu różnego rodzaju orzechów wybrać te najzdrowsze? Warto wiedzieć, że każdy rodzaj orzecha jest dobry dla naszego organizmu. Migdały to źródło magnezu, fosforu czy witaminy B2. Orzechy włoskie czy laskowe to bogactwo kwasów tłuszczowych, natomiast pistacje czy orzeszki ziemne zawierają sporo białka, a orzechy nerkowca także magnez, fosfor czy żelazo. Jak więc widzimy, w zasadzie każdy rodzaj orzechów może stanowić element naszej zdrowej diety, dlatego też nie bójmy się wprowadzać ich do codziennego jadłospisu, szczególnie że orzechy znakomicie sprawdzają się jako pożywna i zdrowa przekąska.