Chyba każdy z nas lubi chrupiące, odpowiednio usmażone ziemniaki w postaci frytek. Gdy nie było jeszcze specjalnych urządzeń, smażono je w garnku lub patelni na głębokim tłuszczu. Jednak z ciągłym rozwojem techniki producenci stworzyli specjalne akcesorium – frytkownicę. Jest to najczęściej duża miska w obudowie, pokryta powłoką teflonową, która zapobiega przywieraniu. Oprócz złocistych frytek może ona również posłużyć do przygotowania innych potraw, które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu.

Złoty środek na wyczyszczenie frytkownicy Jedynym minusem, który wynika z użytkowania tego sprzętu jest sposób czyszczenia. Niestety ze względu na budowę nie można zamoczyć maszyny we wrzątku ani całkowicie umyć wodą. Zatem pytanie brzmi, jak wyczyścić frytkownicę, by usunąć z niej wszelkie zabrudzenia? W sytuacji, kiedy mamy do czynienia ze świeżym zanieczyszczeniem warto spróbować podstawowego rozwiązania. Mamy tutaj oczywiście na myśli gorącą wodę oraz płyn, który skutecznie usuwa tłuszcz. Jednak trzeba podkreślić, że do takiego mycia powinno użyć się nieco lepszego i droższego płynu, ponieważ zwykły, najtańszy może nie być skuteczny.

Kiedy powszechnie znany sposób to za mało Co zrobić, kiedy woda z płynem nie wystarcza do wyczyszczenia frytkownicy? Według wielu publikowanych w sieci porad dobrym sposobem jest roztwór wody z octem. Jego proporcja powinna mieć stosunek 50 na 50. Po wypełnieniu wnętrza frytkownicy tak przygotowanym preparatem należy ją włączyć na około 40 do 60 minut, a następnie wyłączyć i odstawić aż do ostygnięcia. Kiedy nasze urządzenie będzie zimne, przypuszczalnie wystarczy wylać zawartość oraz przetrzeć wnętrze wilgotną szmatką. Zdaniem wielu tym sposobem dokładnie wyczyścimy frytkownicę.