Arbuz to jeden z najpopularniejszych owoców, jakimi się zajadamy, szczególnie letnią porą roku. Powód jest bardzo prosty: arbuz zawiera mnóstwo wody, dzięki czemu doskonale nawadnia nasz organizm i potrafi nas orzeźwieć  nawet w najbardziej gorące dni. Warto jednak przy tym pamiętać, że nie jest to jedyny pozytyw płynący ze spożywania arbuza i włączenia go do swojej diety. Jak się bowiem okazuje, arbuz ma także wiele innych właściwości zdrowotnych, które pozwalają określić go mianem zdrowego posiłku.

Przede wszystkim, w arbuzie znajdziemy wiele różnego rodzaju witamin oraz minerałów. I choć nie są to może przesadnie duże ilości to jednak z trudem szukać owoców, które miałaby ich tak dużo. Są to chociażby witamina C, witamina A czy witaminy B1, B2 i B6. Prócz tego, arbuz to także źródło potasu, magnezu, fosforu czy wapnia.

Dlaczego warto jeść arbuza?

Same minerały i witaminy to nie wszystko. Arbuz jest naszym ulubionym letnim owocem także dlatego, że potrafi znakomicie gasić pragnienie. Ale prócz tego w składzie arbuza znajdziemy także wiele innych przydatnych związków takich jak chociażby aminokwasy czy przeciwutleniacze. Te pierwsze mają za zadanie wspomóc wydalanie z naszego organizmu amoniaku, natomiast zadaniem przeciwutleniaczy jest ochrona naszego organizmu przed różnego rodzaju chorobami nowotworowymi, jak również opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Dodatkowo, spożywanie arbuza korzystnie wpływa na nasz układ krążenia, ale także dodaje nam energii, zwiększy koncentrację oraz przyspieszy trawienie. Co więcej, arbuzy pomagają także na lepszy i spokojniejszy sen! Nic więc dziwnego, że warto jest włączyć arbuza do swojej diety – tym bardziej, że w szybki i prosty sposób można stworzyć wiele ciekawych dań z arbuzem w roli głównej.