Kwas chlebowy otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba i od wielu już dziesiątek lat znane są jego bardzo liczne właściwości zdrowotne. Napój ten szczególne uznanie znalazł na Wschodzie, gdzie zresztą już od wieków jest nawet napojem narodowym. Ale popularny jest także w Polsce, przede wszystkim ze względu na swoje bardzo szerokie działanie zdrowotne. Jak się bowiem okazuje, kwas chlebowy nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest również napojem leczniczym.

Z powodzeniem może więc zastąpić o wiele bardziej popularne dziś napoje słodzone i gazowane. Tym bardziej, że  reguluje również nasze trawienie oraz wspomaga odporność. Być może najlepsze w tym wszystkim jest to, że kwas chlebowy można zrobić samodzielnie – oczywiście jego podstawą musi być dobry chleb, najlepiej również własny, domowy wypiek.

Co da nam picie kwasu chlebowego?

Kwas chlebowy to znakomita pomoc w różnego rodzaju problemach trawiennych – za sprawą faktu, iż jest on tak zwanym probiotykiem, a więc zawiera bakterie kwasu mlekowego, kwas chlebowy bardzo dobrze wspomaga nasze procesy trawienne, jak również przemianę materii.

Dodatkowo, kwas chlebowy może znacząco wzmocnić naszą odporność, jako że stanowi bardzo dobre zabezpieczenie przed chorobami, wspomaga nasz układ immunologiczny. Nic zresztą dziwnego, że w medycynie ludowej od dziesiątek lat uważa się, że regularne picie kwasu chlebowego znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę. Jakby tego było mało, kwas chlebowy zawiera także szereg innych witamin oraz składników mineralnych jak na przykład selen lub cynk. Może być również doskonałą pomocą w walce z miażdżycą, obniżając poziom cholesterolu w naszym organizmie.

Nie trzeba więc chyba nikogo przekonywać, co do tego, że picie kwasu chlebowego to samo zdrowie.