Ciastka digestive to inaczej po prostu herbatnik pełnoziarnisty – są to bardzo popularne ciastka, szczególnie w Wielkiej Brytanii czy w Stanach Zjednoczonych, ale nie tylko. W ostatnich latach tego typu ciastka cieszą się bowiem bardzo dużym zainteresowaniem także w Polsce – tym bardziej, że są to ciastka zdrowsze od takich typowych ciastek ze sklepu, a na dodatek łatwe w przygotowaniu.

Co więcej, ciastka digestive można stworzyć na wiele różnych sposobów – czy to z dodatkiem czekolady, czy chociażby jako spód do tworzonego przez nas sernika. Wykorzystanie do ich zrobienia mąki pszennej pełnoziarnistej powoduje z kolei, że są zdrowsze niż wiele innych ciastek – a mimo to tak czy siak pozostają bardzo smaczne i chrupiące, zachwycając przy okazji swoją złocistą barwą.

Nic więc dziwnego, że również w Polsce zyskują coraz większe grono fanów.

Jak przygotować ciastka digestive?

Prócz tego, że są zdrowe, ciastka digestive to także bardzo prosty pomysł na szybką przekąskę, którą możemy zrobić samodzielnie w domu.

Jest to o tyle lepsze rozwiązanie, że sami możemy kontrolować, z czego tak w zasadzie takie ciastka powstają – tymczasem słodycze ze sklepu często pełne są różnych chemicznych dodatków, nie wspominając o tym, jak bardzo czasem są przesłodzone. Do stworzenia swoich własnych pełnoziarnistych herbatników potrzebować będziemy 100 gram mąki pełnoziarnistej, 100 gram płatków owsianych oraz 100 gram masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i jedną lub dwie łyżki mleka.

Można również dołożyć 50 gram cukru, choć zdrowiej będzie postawić na cukier brązowy. Wiele osób decyduje się na wykorzystanie przy ich tworzeniu czekolady – gorzkiej lub mlecznej.

Wtedy możemy roztopić wybraną czekoladę, a następnie rozsmarować ją od spodu naszych ciasteczek digestive.