Jak sama nazwa wskazuje, mleko kokosowe jest produktem, który powstał z kokosa. Cała jego tajemnica tkwi w tym, że otrzymuje się go poprzez zalanie gorącą wodą rozdrobnionego, wysuszonego miąższu orzechów palmy kokosowej. W ten sposób otrzymujemy aromatyczne, białe mleczko kokosowe zawierające od 15 – 25 % tłuszczu. W znaczeniu botanicznym substancja ta wytwarza się z nasienia. Im bardziej dojrzały kokos, tym mleka jest mniej.

Mleko kokosowe ze sklepowej półki W związku z tym, iż obecnie na świecie panuje trend na eko-żywność, coraz częściej sięgamy po zdrowe, ekologiczne produkty. Przykładem takiego wyrobu jest mleko kokosowe, które już na stałe zagościło w wielu sklepach. Niestety mimo dużego wyboru pojawia się wiele kontrowersji co do składu jaki podawany jest na etykiecie. Czytając zawartość wiele osób zastanawia się, czy nie warto samemu pokusić się o zrobienie mleka kokosowego. Pytanie brzmi: jak zrobić domowe mleko kokosowe? Przepis na mleko kokosowe Wszystko wskazuje, że przygotowanie domowego mleka kokosowego wcale nie jest trudne.

Może to tylko nasza wyobraźnia sugeruje nam, że nie będzie to łatwe zadanie. Aby zrobić samemu mleko kokosowe, należy kupić tylko dwa składniki: wodę (ponoć najlepsza jest mineralna lub źródlana) i wiórki kokosowe. Proporcje są różnorodne, wszystko zależy od tego, jaką gęstość mleka chcemy uzyskać. Przykładowy przepis w skrócie wygląda tak, że wiórki zalewamy wodą, zostawiamy na noc, następnie podgrzewamy, przelewamy przez sitko. Czynność powtarzamy drugi raz, tym razem już z wcześniej użytymi wiórkami i w ten sposób łączymy oba płyny.

Efektem końcowym ma być mleko koksowe.