Brokuły to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego też warto jest wprowadzić je do swojej diety. Można to zrobić chociażby w postaci pysznego kremu z brokułów, który przygotujemy w prosty i szybki sposób.

Warto to zrobić, gdyż brokuły mają wiele przeróżnych właściwości zdrowotnych, zawierając szereg witamin czy składników mineralnych. Wprowadzenie ich do diety może uchronić nas przed wieloma problemami, jako że brokuły to po prostu jedne z najbardziej zdrowych warzyw na świecie – świetnie sprawdzają się więc w walce z wrzodami żołądka, nadciśnieniem tętniczym, objawami autyzmu, jak również pomogą nam wzmocnić stawy czy polepszą wzrok.

Trzeba przy tym wszystkim pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a więc o tym, że brokuły są niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzą się również w diecie osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.

Przygotowujemy krem z brokułów

Brokuły można przygotować i podawać w wielu różnych postaciach – na surowo, w śmietanie czy w majonezie.

Świetnie smakują także zapiekane w sosie beszamelowym, a bardzo często przybierają postać kremu. Jak taki krem przygotować? Prócz samego brokułu będą nam potrzebne również inne składniki takie jak marchewki, seler, korzenie pietruszki, cebula, por oraz czosnek, jak również sól i pieprz.

W pierwszej kolejności wszystkie te warzywa należy obrać i opłukać, a następnie drobno poszatkować lub też zetrzeć na tarce. Brokuł z kolei należy podzielić na mniejsze kawałki.

Do garnka wrzucamy dalej wszystkie warzywa, smażymy przez kilka minut, a następnie wszystko zagotowujemy i czekamy, aż warzywa zrobią się lekko miękkie. Pozostaje jeszcze tylko dodać brokuł, doprawić solą i pieprzem, a po tym, gdy brokuł stanie się miękki należy zupę zmiksować na krem o gładkiej konsystencji.

W ten sposób powstanie nam przepyszna i przede wszystkim zdrowa zupa-krem.