Arbuz – duży, soczysty i pyszny owoc. Jego skórka z zewnątrz jest zielona, jednak w środku ma czerwony miąższ zdobiony czarnymi i białymi pestkami. Skład arbuza to w znacznej ilości woda. Dzięki takiej zawartości jest świetny na upalne dni, jako alternatywny patent na orzeźwienie. Istotne dla wielu z nas jest to, że owoc nie jest zbyt kaloryczny. Prawdopodobnie bogaty w przeciwutleniacze, które w jakiś sposób opóźniają proces starzenia, a także pomagają chronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Zdrowotne właściwości arbuza Z powyższego tekstu można wnioskować, że warto jeść arbuza. Dzięki dużej zawartości wody działa on moczopędnie. W związku z tym jest on pomocny w chorobach układu moczowego oraz nerek.

Wielu „zjadaczy” arbuza wyraża pozytywną opinię na temat jego działania. Niektórzy uważają, że dzięki spożywaniu tego owocu łatwiej zasypiają. Idąc dalej tym tropem, poprawia się ich jakość snu, dzięki czemu są lepiej wypoczęci. Działanie arbuza jest na tyle szerokie, że jego spożycie zapobiega również podwyższaniu się cholesterolu, dodaje energii, wspomaga koncentrację czy też przyśpiesza trawienie. Cenne składniki Oprócz cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm od wewnątrz, zauważono również plusy użytku zewnętrznego. Świeżo pozyskany sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, w związku z czym będzie doceniany przez niektóre kobiety. Enzymy, które są zawarte w tym owocu działają ściągająco i oczyszczająco. Ciekawe efekty uzyskuje się również poprzez wcieranie go w skórę wokół oczu. Substancje zawarte w arbuzie podobno pomagają również w leczeniu stanów zapalnych skóry.