Anchois to inaczej przetwory z popularnej sardeli europejskiej, które w ostatnich latach przebojem wdarły się do kuchni wielu osób. Stało się tak, gdyż anchois ma bardzo ciekawy, charakterystyczny smak. Dodatkowo, anchois to także całkiem zdrowy dla nas posiłek, przede wszystkim ze względu na bardzo niską zawartość rtęci – zdecydowanie niższą niż większość innych potraw rybnych.

Z tego powodu mogą więc anchois spożywać nawet kobiety w ciąży. Tak czy siak, pozostaje jeszcze pytanie, jak tak właściwie należy przygotować anchois? Sposobów jest wiele, gdyż sardele europejskie można wykorzystać na mnóstwo przeróżnych sposobów – anchois może być bowiem podawane zarówno w formie surowej, jak i w formie suszonej czy wędzonej. Z tego powodu określenie anchois odnosi się nie tylko do filetów, ale też do pasty, konserw czy farszu.

Anchois świetnie sprawdza się również jako dodatek do różnego rodzaju potraw takich jak pizza, makaron czy zapiekanka.

Sposoby na podanie anchois

Anchois zazwyczaj jest bardzo słone, dlatego też trzeba o tym pamiętać, jeśli decydujemy się przygotować danie właśnie z sardelami. A co możemy tak właściwie przygotować? Opcji jest naprawdę wiele: filety z anchois, anchois w cieście francuskim, sos zrobiony z anchois, anchois na pizzy, a nawet placek z anchois.

Pomysłów na przygotowanie tych rybek jest naprawdę wiele i tak w zasadzie tylko od nas zależy to, w jaki sposób je wykorzystamy. Nic więc dziwnego, że anchois stało się w ostatnim czasie tak popularne – wszak świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Dodatkowo, warto pamiętać o tym, że choć nie są to ryby dużych rozmiarów to jednak są całkiem mocno kaloryczne: w stu gramach anchois znajdziemy ponad 200 kilokalorii.

Anchois mogą się również pochwalić dużą zawartością białka, wapnia i magnezu.