Aby mieć zdrowe zęby trzeba je regularnie myć. To wciąż najważniejsza zasada. Przyda się również regularne nitkowanie oraz dobrze dobrany płyn do płukania jamy ustnej. Od czas do czasu możesz również sięgnąć po… wino.

Oczywiście trunek nie powinien zastępować jakichkolwiek innych metod czyszczenia zębów, ale jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się czy smaczne winko przypadkiem nie niszczy Twojego uzębienia, odpowiedź brzmi: nie. Jest wręcz przeciwnie. Wino dobrze wpływa na stan uzębienia, bo zabija bakterie niszczące szkliwo i będące przyczyną próchnicy. Dlaczego wino skutecznie niszczy szkodliwe bakterie? Na pewno nie jest to zasługa samego alkoholu, bo badania wykazały, że czysty etanol z wodą zabija mniej bakterii niż smakowity trunek w wytrawnym wydaniu.

Nawet wino bezalkoholowe radzi sobie lepiej niż „czysta”. Co więcej, niektóre gatunki bakterii, które są odpowiedzialne za niszczenie zębów, wyrządzają również szkodę w górnych drogach oddechowych. Mogą powodować m.in.

zapalenie gardła. Jeśli zabijesz złośliwe mikroby przy pomocy rubinowego napoju, również Twoje gardło będzie lepiej chronione. Na problemy z górnymi drogami oddechowymi często zaleca się mocniejsze trunki. Tymczasem najlepszym rozwiązaniem może okazać się słabsze wino.

Zawartość alkoholu nie ma jednak większego znaczenia, bo to nie ta substancja jest odpowiedzialna za bakteriobójcze właściwości trunku. A przynajmniej nie jest to składnik najważniejszy. Z kolei wśród różnych gatunków win, najlepiej sięgać po wytrawny trunek.