Interesującą odmianą wina, głównie ze względu na jego oryginalny i niewątpliwie fascynujący sposób pozyskiwania jest wino lodowe. Należy ono do dosyć słodkich, ekstrawertywnych i raczej rzadko spotykanych w sprzedaży trunków. Cała tajemnica- do której poznania, trop zawarty jest już w samym określeniu – lodowe – tkwi w tym, iż jest ono produkowane z zamarzniętych na krzewie winogron.

Cenny sok wyciska się z nich jeszcze przed rozmarznięciem. Najbardziej optymalna temperatura upraw to około – 7 stopni Celsjusza. Niekiedy, do produkcji tego gatunku wina wykorzystuje się winogrona dłużej przetrzymane na krzewie, po to by nabrały charakterystycznej pleśni (do pewnego stopnia, tak by nie zostały przez nią całkowicie zaatakowane).

Jest to zabieg celowy, który przyczynia się w późniejszym etapie do podwyższenia walorów smakowych trunku. Kolebką wina lodowego są Niemcy. Kraj ten ma dosyć długą historię związaną z produkcją tego wyjątkowego napoju alkoholowego.

Niemniej jednak, jego największym na świecie producentem są Stany Zjednoczone i Kanada. W każdym z tych krajów, najpopularniejszą gronową odmianą do produkcji tak zwanego ice wine jest tak zwany riesling. Są one zbierane najczęściej w grudniu i styczniu.

Trunek datuje się mimo tego, podając informację, że powstał on w porze jesiennej. Wino lodowe odznacza się miodowym posmakiem oraz różano- owocowym posmakiem. W bukiecie zapachowym można wyczuć między innymi brzoskwinię, pigwę i owoce tropikalne.

Wino to charakteryzuje się również wysokim poziomem kwasowości.