Każdy miłośnik win francuskich powinien spróbować burgundzkich trunków. Burgundia słynie bowiem z produkcji wyśmienitych i jakościowych win. Region ten jest niezwykle zróżnicowany pod względem winiarskim. Burgundię można podzielić na mniejsze obszary. Jest to m.in. Chablis, Beaujolais czy Côte de Nuits. Na terenie Burgundii znajduje się wiele winnic, które często zlokalizowane są w niewielkiej odległości od siebie. Można by rzec, że wina burgundzkie mają nieprzewidywalny charakter. Wynika to ze znacznego rozdrobnienia plantacji. Warto jednak wspomnieć, że wina burgundzkie poddawane są surowej i rygorystycznej ocenie jakościowej i smakowej. Wyodrębniono bowiem kilka klas win burgundzkich, dzięki której łatwo można wybrać produkty o najwyższej jakości.

Jeśli na winie burgundzkim znajdziemy określenie Grand Cru będzie to oznaczać, że jest to wino o najlepszej jakości. Klasa ta oznacza jednocześnie, że winnice mają możliwość zamieszczenia na etykiecie nazwy winnicy. Oznaczenie Premier Crus informuje o możliwości umieszczenia nazwy gminy na butelce. Wina z klasy Villages oznaczają, że dany rodzaj wina został wyprodukowany w jednej lub też kilku miejscach. Kolejną klasą jest AOC Bourgogne. Ta klasa informuje o tym, że wino zostało wyprodukowane na terenie Burgundii. Nie ma jednak dokładnie sprecyzowanych informacji odnośnie pochodzenia.

W Burgundii produkuje się zarówno białe, jak i czerwone wina. Do produkcji wykorzystuje się zróżnicowane szczepy owoców. Podczas serwowania win burgundzkich warto zwrócić uwagę na temperaturę trunku.