Wina francuskie uznawane są za jedne z najdoskonalszych na świecie. Nic zatem dziwnego, że zyskały wielu zwolenników. We Francji możemy wyróżnić kilka regionów, które specjalizują się w produkcji wina. Każdy z nich posiada własne sposoby produkcji. Francuzi dbają o jakość swoich produktów. Są także dumni z oferowanych win. Z tego powodu na etykiecie klienci znajdą najważniejsze informacje dotyczące danego wina. Trzeba jednak pamiętać, że podawane informacje na etykietach mogą się nieco różnić, w zależności od konkretnego regionu.

Do jednych z najlepszych uchodzą te wina, które posiadają oznaczenie AOC. Oznaczenie to stanowi gwarancję, że wino pochodzi z danego regionu. AOC przyznawane jest wyłącznie tym winom, które produkowane są według ściśle określonych reguł. Kolejnym oznaczeniem, jakie mogą otrzymać wina francuskie jest VdP. Pod tym tajemniczym pojęciem kryją się wina regionalne. Zazwyczaj takie wina pochodzą z większych stref. Wina te często posiadają również informacje odnośnie rocznika. Ponadto dopuszczalne jest wymienienie jednego bądź dwóch gatunków szczepów, z których wino powstało. Ostatnią kategorię stanowią VdT. Są to wina stołowe, które produkowane są bez większych wymagań jakościowych czy szczepowych. Wina stołowe mogą pochodzić z dowolnego regionu. Na tego typu winach nie może pojawić się informacja odnośnie rocznika.

Trzeba przy tym pamiętać, że są to uniwersalne zasady dotyczące umieszczania informacji na etykietach win francuskich. Wybierając wina z Bordeaux czy z Burgundii trzeba zwrócić uwagę na nieco inne czynniki przy wyborze.