Coraz więcej osób przekonuje się do tofu, które początkowo może niekoniecznie stać się naszym ulubionym rodzajem jedzenia, lecz jednak po jakimś czasie z pewnością na stałe wejdzie do naszej diety. Czym jednak tak właściwie jest tofu? Tworzy się je z mleka sojowego, tak więc jest to rodzaj twarożku sojowego. A dlaczego warto jeść tofu? Jak się okazuje, tofu ma wiele właściwości zdrowotnych i jest bogatym źródłem wielu przydatnych składników odżywczych. W szczególności tofu jest bogate w białko oraz wapń, natomiast przy tym wszystkim warto pamiętać, że jako produkt w stu procentach roślinny nie zawiera ani krzty cholesterolu. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się urozmaicić swoją dietę właśnie o tofu – dotyczy to zresztą nie tylko osób, które spożywają przeważnie lub tylko produkty roślinne, ale także tych, którzy swoją dietę opierają na produktach mięsnych.

Jak najlepiej jeść tofu?

Istnieje kilka rodzajów tofu, a co za tym idzie mamy wiele różnych propozycji podania oraz wykorzystania tego składnika w naszej kuchni. Z jednej strony, tofu może wystąpić w roli głównej w ramach przygotowania obiadu, ale z drugiej strony może być też wykorzystane przy okazji tworzenia różnego rodzaju deserów czy koktajli, świetnie zastępując także ser. Bardzo dobrze sprawdzi się więc jako dodatek na pizzę czy do ciasta takiego jak tarta. Oczywiście pozostaje jeszcze pytanie, gdzie kupić tofu. Na całe szczęście, dziś w zasadzie w każdym większym supermarkecie znajdziemy tofu dobrej jakość, które na dodatek kupimy w bardzo przystępnej cenie.

Tofu można też zamówić przez internet albo dostać w sklepach ze zdrową żywnością – tak czy siak, przed zakupem dokładnie poznajmy wszystkie rodzaje tofu, a zanim włożymy je do koszyka równie dokładnie przeczytajmy etykietę, na której znajdziemy wiele przydatnych informacji.