Ser i wino to kompozycja idealna, pod warunkiem, że dobrze dobraliśmy gatunek sera i odmianę wina. Warto wiedzieć, że liczy się jakość, sposób podania i dobrze przemyślane smaki. Wino może uzupełniać smak sera i odwrotnie, ale trzeba je odpowiednio połączyć.

Jak zatem łączyć ten trunek z serami, aby urządzić kulinarną ucztę? Należy wiedzieć, że wino nie powinno dominować nad smakiem sera. Te dwa produkty powinny się wzajemnie równoważyć i należ je dobierać pod względem intensywności aromatów i smaków. Zgodnie z tą regułą do delikatnych serów z porostem z białej pleśni oraz serów twarogowych należy podawać wina białe lub różowe.

W tym wypadku wino czerwone byłoby zbyt ciężkie i przyćmiewałoby smak sera. Koneserzy radzą także, aby do delikatnych serów podawać łagodne wytrawne wina. Natomiast wina musujące, które działają orzeźwiająco i są lekkie dobrze komponują się z serami tłustymi z porostem białej pleśni.

Wino czerwone o mocnym smaku będzie doskonałym towarzyszem dla serów ciężkich i długo dojrzewających oraz tych o ostrym smaku. Zatem wino czerwone shiraz czy cabernet świetnie pasuje do Goudy czy Cheddara. Warto także pamiętać, że im ostrzejszy ser, tym słodsze powinno być winno.

Poza tym wino słodkie dobrze sprawdzi się w połączeniu z serem z przerostem niebieskiej pleśni. Liczy się także indywidualny gust i smak. Nie należy bać się eksperymentować z łączeniem smaków wina i sera.

Być może dzięki temu natrafimy na kompozycję smakową, która będzie rozkoszą dla naszego podniebienia.