Oczywiście zastosowanie się do wszystkich zasad oraz metod obowiązujących podczas degustacji, pozwala na odpowiednie określenie i analizę wykorzystywanych w tym celu gatunków wina. Jednak, aby przeprowadzić profesjonalną degustacje należy spełnić kilka istotnych warunków. Przede wszystkim dotyczą one samego wina. Otóż zawsze należy sprawdzić jego temperaturę dla danego gatunku, szczególnie te, które pije się schłodzone powinny być umieszczone w kubełkach z lodem. Należy jednak pamiętać, o tym, że w trakcie trwania długich degustacji wino będzie się ogrzewało, dlatego też warto podawać je bardziej schłodzone niż jest to zalecane.

Samo wino spożywamy tylko i wyłącznie w naczyniu do tego przeznaczonym, którym są oczywiście kieliszki. Ich kształt uzależniony jest od gatunku wina, jednak najczęściej w trakcie degustacji są to dość duże formy, które zdecydowanie ułatwiają odczuwanie zapachów. Bardzo istotną kwestią jest zastosowanie jednego kieliszka do jednego gatunku wina, nigdy nie należy degustować różnych trunków w tym samym naczyniu. W trakcie długich degustacji, nigdy nie wypijamy wina, tylko po dokonaniu analizy, należy je po prostu wypluć, do tego celu służą specjalne spluwaczki. Pozwala to na właściwe odczuwanie wszystkich smaków, bo jak wiadomo po kilku nawet małych lampkach wina nie każdy byłby w stanie logicznie myśleć.

Aby nie zaburzyć odczuwanych aromatów, zapachów i ogólnego wrażania, przed każdym rozpoczęciem degustacji następnego wina, zawsze należy przepłukać usta wodą, aby zabić wszystkie wcześniejsze smaki.