El Pison jest tworzone w pojedynczej winnicy o tej samej nazwie. Trunek jest leżakowany przez szesnaście miesięcy w dębowych beczkach. Dzięki nim nabiera cech typowych dla dojrzałego, „starego” wina. Beczki nadają trunkowi garbników, a także poprawiają kolor, smak i aromat.

To jednak tylko część sukcesu El Pison tworzonego w Bodegas Artadi. Dla znawców wina wielką zaletą jest już sama nazwa winnicy. Dlaczego? Bodegas Artadi powstała w 1989 roku. Mimo stosunkowo młodego wieku, jest to jedna z najlepiej rozpoznawalnych winnic na świecie i niesłychanie popularna w Rioja.

Winnica jest zlokalizowana w miejscu, w którym panują doskonałe warunki do hodowania owoców i tworzenia win. Wielkim plusem położenia Bodegas Artadi jest wysokość – plantacja znajduje się znacznie powyżej poziomu morza. Jest tu też nieco chłodniej a ogrodnicy mogą liczyć na gleby wapienne. Wina w Bodegas Artadi powstają z owoców, które rosną na bardzo dojrzałych krzewach.

Stary wiek krzewów jest wyraźnie wyczuwalny w trunku. Smak jest głębszy i niezwykle finezyjny. Wielu smakoszy określa go również jako elegancki. Warunki w jakich rosną krzewy oraz metody wyrobu trunku mają również znaczny wpływ na kolor wina.

Trunek posiada barwę ciemnego rubinu i prezentuje się znakomicie – zarówno w butelce, jak i w kieliszku. Bodegas Artadi El Pison posiada dobrze wyczuwalne aromaty owocowe. Wyraźna jest także wanilia i cedr oraz nuty kwiatowe. Trunek charakteryzuje się tez bardzo dużą zawartością tanin.