Jeżeli połączenie wina z różnymi potrawami i półproduktami, ma wpływ na jego smak, to warto skorzystać z tych cennych rad i wcielić je w życie. Nie jest to jakiś skomplikowany sposób i nie wymaga wielu poświęceń, czy nauki. Wystarczy tylko poznać podstawowe zasady dobieranie wina, aby osiągnąć sukces w postaci dobrej kompozycji smaków. Spożywanie wina, a właściwe czerpanie z tego przyjemności odbywa się na zasadzie odbioru organoleptycznego. Zapach oraz smak podawanych potraw powinien być zrównoważony z winem. To najważniejsze zasada tego doboru, nie na zasadzie przeciwieństwa tylko i wyłącznie podobieństwa i łączenia.

Nie tylko chodzi o smaki jak cierpki, słodki czy kwaśny, które muszą istnieć w potrawach oraz winie, ale również bogactwa jak złożoność smaku, czy wyjątkowy charakter. Jeżeli zamierzamy otworzyć rocznikową butelkę wina z najwyższej półki to raczej posiłek będzie iście królewski i wykwintny. Najważniejsza i najbardziej prosta zasada opiera się na łączeniu potraw z winem, wywodzących się z tego samego regionu. Dlatego też typowo regionalne potrawy stają się ciekawą kompozycja smaków i przyjemnych aromatów, w połączeniu z charakterystyczną butelka tego trunku w danym państwie. Należy jednak pamiętać, że w większości przypadków raczej decydujemy się na to, na co mamy ochotę i nikt nie zabroni nam otworzyć ekskluzywnej odmiany dobrego wina, do makaronu z baru, jeżeli mamy na to ochotę. To kolejny przykład obiektywizmu, którym należy się kierować podczas degustacji.