Nicolas Joly kojarzony jest przede wszystkim z pojęciem biodynamiki. Potrafi doskonale wykorzystać charakterystyczne Chenin Blanc, z które wyrabia się najróżniejsze rodzaje win – zarówno słodkie, jak i wytrawne. Nie brakuje też półsłodkich i super-słodkich.

O Chenin Blanc mówi się, że zawsze potrafi oddać to co najlepsze. Produkowane w taki sposób Clos de la Bergerie to przede wszystkim brzoskwinie. Owocowe akcenty są tutaj dobrze wyczuwalne, a trunek przypadnie do gustu zarówno smakoszom jasnych napojów, jak i tym, którzy do tej pory nie byli przekonani do białego wina.

Ponadto w trunku można znaleźć wiele bardzo interesujących smaków i aromatów. Wyczujesz tu m.in.

imbir, a także pigwę czy zielone migdały. Nie zabrakło też egzotycznej nuty ananasu, jak i rodzinnych malin. Jesiennej nuty nadają Clos de la Bergerie orzechy, które ciekawie współgrają z aromatem wiosennych kwiatów.

Spożywanie białego wina od Nicolasa Joly daje wiele niekłamanej przyjemności. Uśmiech pojawia się na twarzy popijającego już po pierwszym łyku. To wtedy wyczuwa się fakturę trunku, która jest przyjemnie oleista.

Recenzenci opisując swoje wrażenia wskazują na radość, którą daje pobyt na wsi – aromaty wiejskiej kuchni czy zapach ziemi i owoców. To wino pełne czaru, które nadaje się zarówno do samotnego popijania, jak i spożywania w gronie znajomych. Charakteryzuje się doskonałą mineralnością.

Doskonałe zarówno dla fanów win białych, jak i na start, dla osób które chcą skosztować czegoś innego niż klasyczne Bordeaux.