Mąka jest jednym z produktów, który na stałe gości w naszej kuchni. Stosujemy ją zarówno do wypieków słodkości, jak i do codziennych dań. Przede wszystkim z mąki powstaje chleb, makaron, pierogi, kluski, pyzy. Dawniej słyszano głównie o mące ziemniaczanej, jak i pszennej. Teraz na sklepowych półkach można znaleźć mąkę pszenżytnią, jęczmienną, kukurydzianą, ryżową czy jaglaną. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy standardową mąkę pszenną można zastąpić szeregiem innych. Jak przygotować naleśniki? Ostatnio coraz modniejsze stają się naleśniki, a wraz z nimi naleśnikarnie. Powstają one z mąki, jaj, mleka, a także wody gazowanej nadającej delikatności.

Podstawową mąką jest pszenna. Jednak co zrobić, kiedy nie tolerujemy glutenu lub kiedy nie możemy używać mąki pszennej z innych przyczyn? Czy można zastąpić ten rodzaj mąki czymś innym? Skoro na rynku istnieją inne typy, z pewnością nie będzie żadnego problemu, by przyrządzić naleśniki bez mąki pszennej. Z jakiej mąki zrobić pyszne naleśniki? Skoro mowa o naleśnikach, ciekawie smakują te z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej czy orkiszowej. Jednak to nie wszystkie propozycje, która można wykorzystać. Ponoć świetnym zamiennikiem mąki pszennej jest ta z amarantusa. Aby nasze wypieki były pyszne, ciekawym pomysłem będą dodatki. Można robić naleśniki z nadzieniem lub po prostu użyć cukru, dżemu czy roztopionej czekolady. Kiedyś kojarzone były bardziej deserowo, teraz przepisy ulegają pewnym modyfikacjom i popularne stają się również te, które będąc zawinięte kryją w sobie farsz mięsny czy też warzywny.