Hibiskus to niezwykle ciekawa roślina, która znana jest nam już od dziesiątek lat. Nieco zapomniana, ostatnio coraz częściej powraca do łask. Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowa, choć wiele osób pije ją przede wszystkim ze względu na jej właściwości orzeźwiające. Z drugiej strony, coraz więcej osób zdaje sobie także sprawę z innych właściwości hibiskusa – jest to bowiem roślina o bardzo zdrowotnym działaniu dla naszego organizmu. Wzmacnia nasz układ odpornościowy czy wątrobę, zapobiega chorobom serca oraz oczyszcza nasz organizm i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, jest bogatym źródłem witaminy C oraz różnych kwasów organicznych takich jak kwas cytryny czy jabłkowy. Jakby tego było mało, hibiskus to także źródło wapnia czy soli mineralnych – nic więc dziwnego, że roślina ta nazywana jest wprost darem natury. Herbata z hibiskusa jest też jednak wykorzystywana jako element diety odchudzającej.

Jak zaparzyć herbatę z hibiskusa?

Jak się okazuje, kwiat hibiskusa jest dobrym i skutecznym sposobem na utratę wagi. Oczywiście samo picie herbaty z hibiskusa nam tego nie zagwarantuje, ale może być to ważny element naszej diety. Wszystko za sprawą kwasów organicznych, które wspomagają odchudzenie. Dodatkowo, taka herbatka działa także przeciwzapalnie oraz kojąco, a do tego można ją wykorzystać w walce z różnego rodzaju infekcjami. Zaparzenie herbaty z hibiskusa jest bardzo proste – wystarczy nasypać do kubka płatki tej rośliny, a następnie zalać je wrzącą wodą i przez 15 minut zaparzać pod przykryciem. Wedle naszych preferencji możemy dodać jeszcze cukier albo miód. Ale co ciekawe, hibiskus może być wykorzystany także do przygotowania syropów, lodów, a nawet ciastek czy dżemów. Jego liście warto wykorzystać z kolei jako dodatek do sałatek.