Argentyna jest krajem o sprzyjających warunkach w uprawie winorośli. Dzięki temu na terenie tego kraju znajduje się wiele winnic. Trzeba jednak pamiętać, że pomiędzy poszczególnymi winnicami występują dość znaczące różnice w smaku i wytwarzaniu win. W ten sposób niemalże każde wino argentyńskie posiada wyjątkowy, unikalny smak.

W Argentynie uprawia się przeważnie dwa szczepy. Jednym z nich jest malbec. Szczep ten wywodzi się z Francji, jednakże ze względu na korzystne warunki klimatyczne panujące w Argentynie, to właśnie w tym kraju stał się głównym składnikiem wielu win. Równie popularny jest szczep torrontes. Jest to jeden z tych szczepów, których nie uprawia się w żadnym innym miejscu na świecie. Z tego szczepu uzyskuje się niezwykle aromatyczne wina owocowe. W Argentynie uprawiane są również szczepy włoskie. Jest to jeden z tych krajów, w których wina produkuje się ze szczepu bonarda. Odmiana ta jest mało popularna w innych krajach. Wina wyprodukowane z tego szczepu cechują się łagodnym smakiem. Ponadto można wyczuć czekoladowo-kawowy aromat. Szczep bonarda często łączy się z innymi szczepami.

Z tych dwóch szczepów produkuje się najwięcej win. Warto jednak wspomnieć również i o innych odmianach. W argentyńskich winnicach dominują także szczepy międzynarodowe, takie jak cabernet sauvignon, merlot, shiraz. Argentyna to kraj o dużym potencjale winiarskim. Z pewnością wina te niejednokrotnie zaskoczą miłośników wysokoprocentowych trunków.