Osoby, które lubią pić dobre wina czasami mają ich u siebie w domu naprawdę sporo. Pojawia się zatem pytanie, gdzie te wszystkie butelki przechowywać, skoro trunek jest szlachetny i nie powinien być traktowany byle jak. Dobrym i tanim rozwiązaniem jest zakup specjalnego regału na wino. Są one dostępne zarówno w sklepach winiarskich, jak i meblowych czy nawet w marketach budowlanych. Pozwalają one na ułożenie butelek w pozycji poziomej, tak aby wino stykało się z korkiem. To zdaniem większości ekspertów ważne, aby nasz trunek nie tracił swoich smakowych oraz aromatycznych właściwości.

Jeśli nie mamy takiego winiarskiego mebla lub nie chcemy go w danym momencie kupować, to możemy wykorzystać wolne miejsce w którejś z szaf. Butelki układamy na półce, aby sobie leżały. Brak dostępu światła sprawi, że uda się osiągnąć efekt podobny do tego, jaki osiągnęlibyśmy trzymając wina w warunkach piwnicznych. O tym za chwilę napiszemy. Co z temperaturą, w jakiej powinny znajdować się wina, których nie wypijemy w najbliższym czasie? Zasady w tej materii są w miarę proste i wystarczy się ich konsekwentnie trzymać.

Im wino lżejsze, im niższą ma zawartość alkoholu, w tym w niższej temperaturze powinno być przechowywane. Zmienna wysokość temperatur plus przegrzanie może sprawić, że lekkie wytrawniejsze wina będą stopniowo kwaśnieć, a na końcu mogą się nie nadawać do spożycia. Mniej wymagające są pod tym względem cięższe wina likierowe z dużą zawartością cukru. Nie zaszkodzi im przechowywanie w temperaturze pokojowej.