Pesto znajdziemy w wielu różnych sklepach – jest to świetny dodatek do makaronu, ale nie tylko. Jak się jednak okazuje, pyszne zielone pesto można w prosty sposób przygotować samodzielnie.

Nie zajmie nam to dużo czasu, a choć pierwsze próby mogą nie okazać się idealne to jednak z kolejnymi razami będziemy zyskiwać wprawę, która pozwoli nam w końcu przygotować pesto doskonałe. A jak się do robienia pesto zabrać? Mówi się, że podstawą smaku każdej potrawy jest dobranie odpowiednich proporcji wszystkich składników.

W przypadku pesto najczęściej wykorzystywane składniki to przede wszystkim:

  • natka pietruszki,
  • mięta,
  • rukola,
  • bazylia,
  • cukinia,
  • różnego rodzaju orzechy,
  • nasiona słonecznika,
  • sezam,
  • sól i pieprz,
  • czosnek,
  • suszone pomidory,
  • oliwa.

Wszystko to pozwoli nam stworzyć smaczne zielone pesto, gdyż mamy tutaj połączenie składników zielonych, bogatych w białko i tłuszcze, ale również zawierających na przykład kwasy omega-3.

Za smak i aromat odpowiadają z kolei sól czy pieprz oraz czosnek albo suszone pomidory. W ten sposób nasze pesto będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Przygotowujemy pesto doskonałe

Pesto można przygotować na różne sposoby i różne składniki mogą odgrywać tutaj rolę główną, natomiast jak wygląda sam proces tworzenia? Jest to niezwykle proste, gdyż po odpowiednim przygotowaniu poszczególnych składników – obraniu, pokrojeniu na małe części lub też posiekaniu – wystarczy włożyć wszystko do blendera i pesto po chwili będzie gotowe. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób zasmakowało ostatnio w daniach z pesto w roli głównej.

Niezwykle ważne są jednak odpowiednie proporcje, ale także dobór odpowiednich dodatków oraz połączenie niektórych składników, które z pozoru mogą wydawać się niepasujące, ale koniec końców ich kompozycja da nam pyszne i doskonałe pesto.