Wina hiszpańskie cieszą się niesłabnącą popularnością. Dla wielu miłośników wina niewątpliwą zaletą jest fakt, że trunki hiszpańskie są zazwyczaj sprzedawane w niższych cenach w porównaniu do win francuskich czy włoskich. Warto jednak pamiętać, że ta różnica ulega stopniowemu zatarciu. Wina hiszpańskie cechują się dobrą jakością. Obecnie możemy wyróżnić kilka rodzajów win hiszpańskich. Dzięki etykietom możemy wstępnie określić rodzaj i pochodzenie każdego z nich.

Klasyfikacja win hiszpańskich jest nieco prostsza w porównaniu z winami francuskimi. Jeżeli na etykiecie wina hiszpańskiego widnieje oznaczenie VdM oznacza ono, że jest to wino stołowe. Nieco lepszą jakością cechują się wina VC. Również są to wina stołowe, jednak w ich przypadku określa się także pochodzenie. VdlT to kolejny przykład klasyfikacji win hiszpańskich. W tym przypadku mamy do czynienia z winami pochodzącymi z większych regionów winiarskich. Oznacza to również, że winiarze przestrzegają określonych procedur wytwarzania wina. Takie wino cechuje się dobrą jakością. Jeżeli na etykiecie znajdziemy informacje D.O. będzie to oznaczać, że jest to wino pochodzące z regionu, które posiada własny sposób produkcji. Każdy etap jest wówczas ściśle kontrolowany.

Na etykietach win hiszpańskich znajdziemy również wiele innych, przydatnych informacji. Dla przykładu Hiszpanie wyróżniają kilka odmian czerwieni. Wino z oznaczeniem „tinto” będzie oznaczać, że trunek ma intensywne czerwone zabarwienie.