Nie wszyscy poświęcamy dostatecznie dużo uwagi swojej diecie, tymczasem ma ona ogromne znaczenie z punktu widzenia kondycji naszego organizmu. Wszak jesteśmy tym, co jemy, więc powinniśmy dobierać wszystkie produkty z dużą uwagą. Unikajmy nadmiaru kalorii, nasyconych tłuszczów oraz chemicznych dodatków, które stanowią standard w zakresie masowo wytwarzanej żywności. Poza tym, co zjadamy na obiad czy kolację istotne jest także to, jakie napoje nam towarzyszą. Wino jest wprost doskonałym kompanem do potraw i to z różnych względów.

Przede wszystkim musimy właściwie dobierać wino do konkretnych dań. Wytyczne mówią, że do mięs czerwonych pasuje wino czerwone, natomiast do ryb oraz drobiu białe. Kwestią otwartą pozostaje stopień słodkości wina, choć w praktyce do posiłków pija się przeważnie warianty wytrawne oraz półwytrawne. Te rodzaje wina są też używane w kuchni jako składnik niektórych specjałów. Za tym, że wino do posiłku warto pić stoi nie tylko praktyka smaku, ale również nauka.

Wieloletnie badania przyniosły rzeczowe wnioski. Z przeprowadzanych analiz wynika, że wino jest napojem, który w szczególny sposób łączy się ze zjadanymi pokarmami. Uzupełnia je o wartościowe składniki, ułatwia procesy trawienne i jest przy tym źródłem wielkiej przyjemności dla podniebienia. Właśnie dlatego warto sięgać po wino jak najczęściej i nie tylko przy spożywaniu dań kuchni śródziemnomorskiej. Parowanie dość ciężkiej polskiej kuchni z lekkimi winami to ulga dla układu pokarmowego konsumentów.