Dla tych, którzy marzą o organizacji prawdziwie imponującego przyjęcia, na którym goście oniemieją z zachwytu, idealną propozycją będzie zaserwowanie rzadko spotykanego, a przez to atrakcyjnego wina. Mianowicie, chodzi o tak zwane wino lodowe. Jest to unikalna odmiana, charakteryzująca się znacznym stopniem słodkości, wyraźnym bukietem smakowym oraz zapachowym, a także oryginalnym sposobem pozyskiwania.

Największe zdziwienie nieodmiennie budzi fakt, iż to wino jest produkowane z autentycznie zmarzniętych winogron, które tkwią jeszcze na winnym krzewie. Wyjątkowy sok, z którego powstanie wino jest natomiast wyciskany jeszcze zanim te owoce odmarzną. Okazuje się bowiem, że najbardziej pożądaną i jednocześnie optymalną temperaturą służącą uprawom jest nieco poniżej siedmiu stopni Celsjusza, oczywiście tych ujemnych.

Walory smakowe tegoż trunku są tym wyższe, im dłużej zamarznięte winogrona znajdują się na krzewie. Wraz z upływem czasu, tworzy się na nich charakterystyczna pleśń, której rozwój należy przerwać w odpowiednim momencie. Wtedy też należy zerwać owoce, chcąc otrzymać jak najwyższą jakość wina i jednocześnie nie stracić winnego surowca.

Trzeba przyznać, że wino pozyskiwane w tak wyjątkowy sposób wręcz musi stanowić atrakcję wieczoru. To nieuniknione, szczególnie wśród prawdziwych smakoszy wina. Krzewy winne, z których powstaje wino lodowe występują najczęściej w Niemczech.

To właśnie z tym krajem, związana jest wyjątkowa tego trunku. Nie zmienia to jednak faktu, iż starając się o zdobycie tego rarytasu, należy być świadomym tego, iż jego głównym, światowym producentem jest Kanada.