Aconcagua Valley z pewnością można zaliczyć do jednych z najstarszych regionów winiarskich Chile. Bogata tradycja w winiarstwie przyczyniła się do powstania licznych gatunków win, o bardzo poprawnym smaku. Pierwsze winnice specjalizowały się w uprawie winogron deserowych. Z czasem jednak rozpoczęto uprawę coraz szlachetniejszych odmian wina. Winnice w Dolinie Aconcagua zajmują większą część powierzchni. Warunki pogodowe w tym regionie nie są zbyt korzystne. Panuje tu klimat suchy i gorący. Opady deszczu są skromne. Z tego powodu nawadnianie wydaje się koniecznością. I rzeczywiście, niemal wszyscy plantatorzy korzystają z tej możliwości.

Ze względu na to, że Dolina Aconcagua znajduje się w pobliżu oceanu, morskie powietrze sprzyja dojrzewaniu winogron. W owocach zachowane zostały korzystne proporcje między słodkością i kwasowością. Cechą charakterystyczną są tutaj również skoncentrowane aromaty. Ze względu na specyficzny klimat tego regionu, większość plantacji stanowią czerwone winogrona. Z tego też powodu w Aconcagua Valley produkuje się głównie wina czerwone. Do wytwarzania wina stosuje się takie szczepy, jak cabernet sauvignon czy merlot. Szczególnie popularny jest ten pierwszy szczep. Uważa się bowiem, że można z niego uzyskać wino o niezbyt intensywnej cierpkości. Bardzo charakterystyczne są również korzenne aromaty.

Wina z Aconcagua Valley cieszą się dużym uznaniem wśród Chilijczyków i nie tylko. Niepowtarzalny smak i aromat to jedne z wielu zalet win z tego regionu.