Jednym z głównych produktów, z których przygotowujemy obiad są ziemniaki. Można je serwować pod różną postacią. Najczęściej je gotujemy, a do tego przyrządzamy mięso oraz sos.

Jednak nie można zapomnieć o zdrowym i pysznym dodatku w postaci warzyw, czy to gotowanych czy w postaci surówki. Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie takiego obiadu bez ziemniaków, bądź klusek, które również dość często goszczą na stole podczas posiłku. Frytki jako smażone ziemniaki Wielu dorosłych, a także dzieci lubi frytki, czyli smażone ziemniaki.

Powinny być one przygotowywane z odpowiedniej odmiany ziemniaków, która zawiera dużą ilość skrobi. W pierwszej fazie należy je obrać, a następnie pokroić w podłużne słupki, które mogą mieć prosty lub karbowany brzeg. Przed rozpoczęciem smażenia ziemniaków w takiej postaci warto dowiedzieć się, jak odpowiednio to zrobić.

Czasami drobne detale mają duże znaczenie. Frytki można smażyć w specjalnym urządzeniu jakim jest frytkownica, bądź też w garnku. Jednak by były one smaczne i chrupiące powinny, być smażone na głębokim tłuszczu.

Smak dzieciństwa Nie raz zdarza się, że zostaną nam po obiedzie ugotowane ziemniaki. Dobrym pomysłem jest ich późniejsze przygotowanie. Są dwie zalety takiej sytuacji – po pierwsze nie wyrzucimy jedzenia, a po drugie będziemy mieli kolejny pyszny posiłek.

Wcześniej ugotowane ziemniaki możemy pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą i usmażyć na patelni. Interesującym rozwiązaniem jest również upieczenie surowych ziemniaków w piekarniku. Dodanie ziół, czosnku albo cebuli sprawi, że ich smak będzie znacznie bogatszy.