Curico Valley to jeden z pierwszych regionów, w którym winiarze produkowali wina głównie z przeznaczeniem na eksport. W tym celu istniała niejako konieczność zastosowania szczepów wysokiej jakości. Trzeba bowiem pamiętać, że wina chilijskie musiały konkurować ze światowymi renomami, takimi jak Włochy czy Francja. W Curico Valley właściciele winnic stosowali zatem najnowsze technologie, dzięki którym wina te dorównywały innym znanym markom. W uprawie szczepów takich, jak cabernet sauvignon, sauvignon blanc czy merlot z pewnością pomogły warunki klimatyczne. Curico Valley zalicza się do obszarów rolicznych. Przeważają tutaj gleby gliniaste. W ciągu doby panują tutaj znaczne różnice temperaturowe. Są to doskonałe warunki do produkcji win białych. Warto wspomnieć, że tutejsi winiarze preferują dłuższy okres wegetacji. W ten sposób wina uzyskują dobrą strukturę.

Curico Valley może poszczycić się wieloma znanymi winnicami. Do jednych z najstarszych można zaliczyć Echeverria. Na tej posiadłości tradycja winiarstwa sięga kilkuset lat. Produkcja obejmuje tutaj przeważnie chardonnay, sauvignon blanc. La Fortuna jako jedna z pierwszych winnic na terenie Chile zajęła się produkcją wina ze szczepu malbec. Obecnie winnica ta może się poszczycić się takimi markami, jak Chardonnay Reserva. San Pedro to przykład winnicy, w której produkuje się tanie wina, jednak o przyzwoitej jakości. Region San Pedro znany jest z takiej marki, jak Gato. Do innych znanych posiadłości należy zaliczyć Miguel Torres, Las Pitras czy Ines Escobar.