Wiele osób ma problem z tym, w jakich kieliszkach podawać wino. Mają różne kształty, wysokość, grubość szkła, a każdy przeznaczony jest do innego rodzaju wina. Dosyć łatwo się w tym wszystkim pogubić, jeśli nie wie się o pewnych istotnych kwestiach.

Przede wszystkim kieliszki do wina nie powinny być w żaden sposób zdobione i barwione i dobrze, aby szkło było jak najcieńsze. Grawerowane lub kryształowe szkło nie jest najlepszym pomysłem. Czerwone wina o ciężkim bukiecie i zamaszystej strukturze podaje się w jak największych kieliszkach.

Powinny być wysokie i szerokie na dnie, co pozwoli doskonale podkreślić walory smakowe. Ponadto ciężki aromat potrzebuje więcej miejsca, żeby się rozprzestrzenić i móc swobodnie oddychać. Kieliszki do win burgundzkich charakteryzują się bardziej obszernym kształtem, aby ciężkie trunki mogły jeszcze lepiej oddychać.

Kieliszki do wina białego powinny być odrobinę wyższe niż te do wina czerwonego, bardziej smukłe oraz powinny mieć lekko stożkowy kształt. To sprawia, że lekki aromat wina koncentruje się tuż przy wylocie. Poza tym w cienkim i smukłym szkle wino pozostaje dłużej schłodzone.

Szampan należy podawać w kieliszkach nazywanych flute. Są one wysokie i smukłe, na długiej nóżce. Taki kształt ma zapobiec ulatnianiu się gazu oraz dłużej utrzymać niską temperaturę alkoholu.

Aperitify i likiery serwuje się w kieliszkach znacznie niższych od tych do wina czerwonego czy białego. Mają dosyć strome dno i wąską czarkę, dzięki czemu zwiększa się smak i aromat wina.