Wino zalicza się do jednych z ulubionych trunków miłośników napojów wysokoprocentowych. Od dawna wiadomo, że określone ilości wina wykazują właściwości zdrowotne. W szczególności dotyczy to win czerwonych, które zawierają dużą ilość substancji przeciwutleniających. Zakup wina nie jest jednak prostym zadaniem. Musimy bowiem pamiętać o ogromnej różnorodności oferty. Na sklepowych półkach znajdziemy wina czerwone, białe, różowe, wytrawne, słodkie. Do tego dochodzi miejsce wyprodukowania wina. Wszystko to sprawia, że osoby początkujące mają duże trudności z wybraniem właściwego wina dla siebie. W wielu przypadkach pierwszym miejscem poszukiwania wina jest supermarket. Czy jest to dobre rozwiązanie?

Z pewnością zakup wina w supermarkecie ma swoje zalety. Jedną z nich jest chociażby anonimowość. Udając się do supermarketu możemy być pewni, że nikt nie będzie zwracał uwagi na to, co wkładamy do koszyka sklepowego. Ponadto w wielu supermarketach wina poukładane są w kilku kategoriach. Na jednej półce znajdziemy zatem wina wytrawne, a na drugiej wina francuskie czy włoskie. Na tym jednak kończą się zalety kupowania wina w supermarketach. Poważną wadą takiego rozwiązania jest to, że wina często przechowywane są w niewłaściwych temperaturach. Ponadto intensywne oświetlenie, które znajduje się w supermarketach, również niekorzystnie wpływa na właściwości wina. Po zakupie wina z supermarketu, często konsument jest zawiedziony smakiem trunku. Z tego powodu zakup powinien odbywać się w bardziej wyspecjalizowanych sklepach.