Wiele chilijskich winnic powstało dopiero w latach 90-tych XX wieku. Tak też było z San Antonio Valley. Jest to zatem jeden z nowszych regionów winiarskich, ale już zasłynął z międzynarodowych wyrobów. Wina pochodzące z tego regionu znane są z wyjątkowego smaku, który doceniany jest przez niemal wszystkich miłośników wina. W San Antonio Valley panuje umiarkowanie chłodny klimat, który idealnie nadaję się do wytwarzania win przypominających smakowo te burgundzkie. Warto wspomnieć, że San Antonio Valley to region o dość niewielkiej powierzchni, w porównaniu do pozostałych regionów chilijskich. Winiarnie rozmieszczone są na powierzchni ok. 300 ha. Specyficzne położenie tego regionu sprawia, że uprawiane są tutaj takie szczepy, jak chardonnay, pinot noir czy merlot.

Pomimo dużej ilości winnic, znanych jest kilka posiadłości. Z pewnością warto tu wymienić Viña Matetic. Ta winnica z niespełna dwudziestoletnim doświadczeniem, produkuje głównie dwa rodzaje win. W USA bardzo cenione jest EQ. Z kolei na całym świecie popularne jest wino Corralillo. Viña Casa Marin to kolejna posiadłość winiarska o światowej renomie. Winnice znajdują się w odległości zaledwie kilku kilometrów od oceanu. Dodatkowo winoroślą hodowane są na wzgórzach o bardzo zróżnicowanej wysokości. Być może właśnie to specyficzne położenie sprawia, że wina z San Antonio Valley są tak cenione przez specjalistów i miłośników wina. Do produkcji wina stosowane są przede wszystkim pinot noir, pinot gris czy sauvignon blanc.