Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Hipokras. Najlepszy medykament
Historia medycyny zmienia się wraz z postępem technologii. Dawniej nieuleczalne choroby są dzisiaj zupełnie niegroźne, za to metody, które stosowali nasi przodkowie dziś wydałyby się co najmniej kontrowersyjne. Jednak jedną z mniej inwazyjnych technik leczenia, a jednocześnie jedną z przyjemniejszy

Ocena degustatora wina
Degustacje win należą raczej do przyjemnych zadań. Znawcy tych szlachetnych trunków zanim napiją się go potrafią ocenić wiele jego parametrów. Doświadczeni degustatorzy oceniając kwaśność wina dokładnie obserwują powierzchnię trunku w kieliszku. Im kwaśniejsze wino tym bardziej „lśni’. Matowość win

Winnice Toskanii
Każdy, kto był w Toskanii i odwiedził tamtejsze winnice z pewnością chce tam powrócić i to nie raz. Przede wszystkim dla pejzażu. Bowiem w tym rejonie Włoch rosną przede wszystkim cyprysy i winorośle. Jest tam mnóstwo zabytków i pięknych budynków oraz niezwykle gościnni ludzie, którzy pokażą nam w

Wina dla krytyków
Wybór dobrego i smacznego wina, które trafi do gustu obdarowywanej osoby, czy zaproszonych na przyjęcie gości to często trudna decyzja. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, gdy osobą, którą częstujemy jest koneser. Często sami nie znamy się na gatunkach i rodzajach wina, nie wiemy też, który roc

Finca Allende Rioja Aurus 2004
Aurus to wino Rioja pochodzące z Finca Allende. Aurus jest tworzony w nastarszych winnicach. To oczywiście nie tylko zabieg marketingowy, ale ważny aspekt produkcji, który ma wpływ na poziom dojrzałości wina. Wiek krzewów, z których pochodzą owoce często przekracza 40 lat. Niezwykłe są również stos

Winomierz a alkoholomierz
Winomierz to praktyczne narzędzie, które warto mieć na wyposażeniu, jeżeli często zajmujesz się produkcją wina. Sprzęt tego rodzaju pomoże Ci w przygotowaniu dokładnie takiego napoju, jaki chcesz uzyskać. A dokładniej, pozwoli na kontrolowanie słodkości i – w pośredni sposób – mocy powstającego win

Dobre szkło
Szalenie istotnym elementem udanej degustacji i generalnie picia wina jest serwowanie go nie tylko we właściwej temperaturze, ale także w odpowiednim szkle. Rozwiązań jest sporo i niekoniecznie musimy przywiązywać się do sztywnego podziału na kieliszki do wina białego i do wina czerwonego. To podz

Średniowiecze też doceniło
Wiedza o tym, jak bardzo wino potrafi być pomocne w terapii przechodziła z pokolenia na pokolenie i epoki na epokę. Dziś możemy spokojnie powiedzieć, że jest ona częścią światowego dziedzictwa, bo wciąż na wszystkich kontynentach chętnie pija się wino, a specjaliści podkreślają, ile dobrego może on

Wino z miejscowości Marsala
Marsala to niewielka sycylijska miejscowość. Słynie w produkcji wina wysokiej jakości oraz o niepowtarzalnym smaku. Wina, które są tam produkowane są jedynymi pochodzącymi z Włoch winami wzmacnianymi. Wino wzmacniane wymyślili Anglicy, na Sycylię dotarło ono w wieku XVIII. Prze kolejne lata wino z

Wino: idealne na romantyczną kolację
Od lat wino jest trunkiem numer jeden podczas romantycznych kolacji. Obrazek pary siedzącej przy stoliku na którym stoi butelka wytrawnego wina łatwo zaobserwować zarówno we filmach, jak i prawdziwym życiu. Skąd wziął się taki stereotypowy scenariusz randki? Zdecydowanie nie jest to przypadek. Jed

Greckie święta wina kiedyś i dzisiaj
Swego czasu Grecja, a dokładnie ateńska dzielnica Dafni, cieszyła się największym w całym kraju festynem wina. Odbywał się on zawsze na początku lipca i cieszył niebywałą popularnością, gdyż przybywały tam co roku wielotysięczne tłumy spragnione smaku dobrego wina i równie dobrej zabawy. Wydarzeni

Stereotypy dotyczące wina
Wino to jeden z najpopularniejszych alkoholi. Piją je ludzie na całym świecie, chociaż oczywiście są takie kraje – najlepszym przykładem są tutaj Francja i Włochy – w których ten trunek stanowi właściwie element tradycji narodowej. Wino kojarzone jest ze szlachetnością i wyższą kulturą. Jego spożyw

Podstawowa zasada degustowania – niezwykle istotna
Wino – smukła ciekawa butelka i jej bogate wnętrze. Mówisz wino, myślisz przyjemność, wystarczy jedna lampka, aby się odprężyć i poczuć przyjemnie. Tak wła śnie powinno być wybierane i degustowane, aby dobrać takie, które podczas picia będzie sprawiało nam przyjemność. Owa przyjemność jest zarazem na

Trzeci nos – istotne znaczenie w trakcie degustacji
Opisane powyżej organoleptyczne metody degustacji wina są nieodzownym elementem jego dokładnej analizy. Usta, oczy oraz nos stanowią jedną całość, która pozwala na prawidłową ocenę wszystkich etapów oraz właściwości tego alkoholu. Nieopisana wcześniej metoda, która również zasługuje na uwagę, jest

Ocena wina- analiza wyników
Bardzo przyjemne etapy degustowania wina, poznanie organoleptyczne wszelkich wspaniałych smaków, zwieńczone jest dokładną analizą wszystkich poznanych aromatów. Podczas degustacji powinniśmy posiadać długopis oraz kartkę, na której zapisywać będziemy nasze spostrzeżenia, uwagi oraz zaznaczać te naj

Prawdziwy smak wina
W porównaniu na przykład do południowych nacji, Polacy dość rzadko sięgają po wino. Zdaje się jednak, że miłośników tego zacnego trunku ciągle w naszym kraju przybywa. Zwiększa się również wiedza na jego temat, co powinno nas cieszyć, bo jeśli kiedyś wino stanie się najpopularniejszym alkoholem w n

Marynowanie mięs
Sposobów na serwowanie mięs jest bardzo wiele i tak naprawdę każdy gatunek mięsa jesteśmy w stanie przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Wszystko zależy od naszej kreatywności oraz indywidualnych upodobań. Najbardziej podstawowy typ obróbki to gotowanie. Gotowany drób czy dobra wołowina rest

Nie tylko na Południu
Rzeczą dość oczywistą dla większości z nas jest to, że wina wytwarza się przede wszystkim na południu, a więc tam, gdzie temperatury są wyższe. To naturalny i w pełni uprawniony wniosek, jednakże nie zawsze się tak dzieje. Generalnie niektóre gatunki winorośli można uprawiać z powodzeniem w różnyc

Wino i witamina B12
Ciekawie wygląda rola wina w kontekście wchłanialności przez nasz organizm innych składników odżywczych oraz witamin. Okazuje się, że również w tym aspekcie wino spełnia zadanie niemalże medycznego eliksiru, ponieważ uchyla w naszym ciele drzwi, przez które w głąb naszego ciała mogą przenikać dobro

Co to jest surowiec?
Surowiec to pojęcie, które można często spotkać w opisach dotyczących sposobów wytwarzania wina. Termin jest oznacza po prostu owoce, których użyjesz do stworzenia napoju. Czy raczej szerzej: jakikolwiek produkt spożywczy, z którego powstanie napój. W końcu wina, nalewki czy destylaty powstają nie

Moszcz. Najtrudniejszy etap
Moszcz to jedno z pojęć najczęściej przewijających się w winiarskiej literaturze. Co oznacza ten termin? Najprościej mówiąc jest to po prostu sok z owoców, który następnie będziesz fermentować. Jednak mówiąc o soku można by wprowadzić pewien chaos, bo nie każdy rodzaj soku nadaje się do tworzenia w

Świadome picie wina
Jak to jest? Czy lampka wina wypita do posiłku to przyjemna profilaktyka zapobiegania niektórym schorzeniom, czy może raczej dobre złego początki? Jak wiadomo, wszystko jest dla ludzi. Cała sztuka zaś w tym, by wiedzieć kiedy i ile można wypić. Badania podają różne hipotezy, jednak najpopularniejsz

Fermentacja w miazdze
Uzyskiwanie soku z owoców to często proces wymagający od osoby tworzącej wino największego nakładu sił. Zwłaszcza, gdy masz do czynienia z surowcem, który niechętnie oddaje sok, wykonanie wysokiej jakości moszczu to zadanie praco- i czasochłonne. Nic dziwnego, że świat domowego wytwórstwa trunków w

Staropolski bigos „lubi” wino
Wejdziemy teraz na grunt kuchni polskiej, bo wino w jej kontekście również może odegrać i odgrywa znaczącą rolę. Polecamy restauracje, w której są dania kuchni polskiej warszawa. Zresztą nie od dziś. Niekoniecznie zdajemy sobie sprawę z tego, że pozycja wina na rodzimych stołach była przez lata bar