Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Odpowiednie kieliszki to podstawa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Odpowiednie kieliszki to podstawa

Wino jest szlachetnym napojem, który wymaga odpowiedniego traktowania. Sok owocowy można przechowywać niemal w dowolnym naczyniu, a następnie przelać do wybranego szkła i pić – powoli lub szybko. Takie kwestie nie mają znaczenia w przypadku większości napojów, ale wino jest inne. Dobre wino posiada

Płatki i kostki dębowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Płatki i kostki dębowe

Często mówi się, że wino jest tym lepsze im starsze. Niekoniecznie jest to prawda, jednak starość wina jest z pewnością postrzegana pozytywnie. Dojrzałe wino jest najczęściej droższe, a jego smak jest bardziej interesujący. Sam czas leżakowania wina jednak jest tylko jedno z elementów wpływających

Poznać i polubić wino
Gastronomia, artykuły spożywcze

Poznać i polubić wino

Kiedy jesteśmy fanami wina, choćby hiszpańskiego powinniśmy dowiedzieć się czegoś więcej na temat miejsc, w którym wino jest robione. Tam, gdzie dojrzewają soczyste winogrona zawsze jest bowiem coś do odkrycia a tym samym dowiedzenia się, jak to się dzieje, że wino jest tak dobre. Warto więc przyna

Średniowiecze też doceniło
Gastronomia, artykuły spożywcze

Średniowiecze też doceniło

Wiedza o tym, jak bardzo wino potrafi być pomocne w terapii przechodziła z pokolenia na pokolenie i epoki na epokę. Dziś możemy spokojnie powiedzieć, że jest ona częścią światowego dziedzictwa, bo wciąż na wszystkich kontynentach chętnie pija się wino, a specjaliści podkreślają, ile dobrego może on

Ryba i wino – jak stworzyć duet idealny ?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryba i wino – jak stworzyć duet idealny ?

Dobór odpowiedniego wina do potrawy sprawia wielu osobom sporo kłopotów. Idealna kompozycja może zafundować kulinarną ucztę. Ale należy także pamiętać, że źle dobrane wino może popsuć smak nawet najbardziej wyśmienitej potrawy. Wybór wina do ryby to nie lada szuka. Oto kilka wskazówek, o których w

Stawiamy na kolor biały
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stawiamy na kolor biały

Wybór odpowiedniego prezentu zawsze wymaga niemałej burzy mózgów. Nawet jeśli mamy opracowany wstępny koncept – kupujemy alkohol, najlepiej wino, nadal pojawiają się pewne problemy i decyzje, które należy podjąć. Przede wszystkim główne dylematy dotyczą rodzaju wina, a dla osób, które nie znają się

Szkło w winiarstwie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szkło w winiarstwie

Czym jest szkło? Odpowiedzi mogą paść tysiące. Jednak w winiarstwie szkło bywa rozumiane specyficznie. W ten sposób możesz określić właściwie wszystkie naczynia, które są wykorzystywane w procesie tworzenia trunku. Mowa na przykład o gąsiorach, czyli wielkich bulwiastych naczyniach, w których prowa

Tajemnice wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tajemnice wina

Wino to, jak powszechnie wiadomo, napój alkoholowy, którego pozyskanie jest możliwe dzięki procesowi fermentacji alkoholowej winogron, a dokładnie ich moszczu (świeżo wyciśniętego soku). Warunkiem koniecznym jest tu pełna dojrzałość owoców, gdyż jedynie w tym przypadku sok zawiera wystarczająco wys

Temperatura podawanego wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Temperatura podawanego wina

Duże znaczenie przy konsumpcji wina ma jego temperatura. Jeśli nie będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad, butelka nawet najlepszego markowego wina może wydawać się w smaku nijaka. Główna zasada, o której nie można zapominać, mówi, że wino różowe i białe należy podawać schłodzone, zaś czerwone w

Teso la Monja Alabaster
Gastronomia, artykuły spożywcze

Teso la Monja Alabaster

Teso la Monja Alabaster pochodzi od rodziny Eguren, która specjalizuje się w produkcji win od 1870 roku. Od pokoleń Eguren uczą się tworzyć coraz doskonalsze trunki, a efektem ich starań jest m.in. doskonałe Teso la Monja Alabaster. A także sława i uznanie w winiarskim świecie – to jedne z najbard

Trzeci nos – istotne znaczenie w trakcie degustacji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Trzeci nos – istotne znaczenie w trakcie degustacji

Opisane powyżej organoleptyczne metody degustacji wina są nieodzownym elementem jego dokładnej analizy. Usta, oczy oraz nos stanowią jedną całość, która pozwala na prawidłową ocenę wszystkich etapów oraz właściwości tego alkoholu. Nieopisana wcześniej metoda, która również zasługuje na uwagę, jest

Ulga dla żołądka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ulga dla żołądka

Dziś wino nie jest traktowane wprost jako lekarstwo, choć jak wiemy były takie czasy i trwały bardzo długo. Prawda jest jednak taka, że dany produkt nie musi być uznany przez medycynę i zapisywany na receptach, aby jego dobroczynny wpływ na organizm ludzki był faktem. Wino jest zdrowe i nauka to st

Wina bezalkoholowe, ostatnio jak najbardziej na czasie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wina bezalkoholowe, ostatnio jak najbardziej na czasie

Alkohol to nie zawsze najlepszy pomysł na prezent. Zwłaszcza, że możemy mieć do czynienia z abstynentami, osobami niepreferującymi takich trunków, bądź z problemami, a czasami po prostu nie wypada komuś na wysokim stanowisku, bądź klientowi podarować alkoholu, jeśli nie znamy jego nastawienia. Oczy

Wina dla krytyków
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wina dla krytyków

Wybór dobrego i smacznego wina, które trafi do gustu obdarowywanej osoby, czy zaproszonych na przyjęcie gości to często trudna decyzja. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, gdy osobą, którą częstujemy jest koneser. Często sami nie znamy się na gatunkach i rodzajach wina, nie wiemy też, który roc

Wina hiszpańskie – jedne z najlepszych na świecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wina hiszpańskie – jedne z najlepszych na świecie

Hiszpania to obecnie państwo o największej na świecie liczbie winnic. Aktualnie stanowią one 15% światowych upraw winorośli. Podróżując po Hiszpanii można stwierdzić, że w tym kraju naprawdę trudno jest trafić do miejscowości, w której nie produkuje się wina. Hiszpanie uwielbiają pić wino, zwłaszcz

Winiarskie statystyki produkcyjne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winiarskie statystyki produkcyjne

Rok 2012 nie należał do najbardziej optymistycznych w działalności producentów wina. Otóż, w tym właśnie czasie Ministerstwo Rolnictwa podało do oficjalnej wiadomości informację, iż całościowa produkcja winnego trunku w roku 2012 jest o ponad 15% niższa niż to miało miejsce w roku poprzednim. Opie

Winiarstwo na kontynencie afrykańskim
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winiarstwo na kontynencie afrykańskim

Początki winiarstwa na kontynencie afrykańskim sięgają wieku XVI. Wówczas Jan van Riebeeck miał zadanie stworzyć specjalną osadę, która zapewni wyżywienie dla flot, które z Afryki będą wypływać do Europy oraz do Indii. Wtedy to właśnie na kontynencie ruszyła produkcja wina, które miało stać się nap

Wino Barolo – jedno z najlepszych włoskich win
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino Barolo – jedno z najlepszych włoskich win

Wino Barolo niemal od samego początku jego produkcji jest uznawane za jeden z najszlachetniejszych gatunków wina. Pierwszą butelkę tego trunku wyprodukowano w wieku XIX, chociaż szczep, z którego wino to powstało uprawiano już od wieku XIII. Francuz Louis Oudart został poproszony o to, by stworzyć

Wino jako element kultury
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino jako element kultury

Tam, gdzie spożycie wina jest wysokie w sposób naturalny kształtuje się również cała kultura jego picia, która zwykle ma wielowiekową tradycję. Tak się bowiem składa, że kraje, które są czołowymi producentami wina były nimi także wiele lat temu. Jest tam normalne, że wina wokół jest sporo i że wszy

Wino na długowieczność
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino na długowieczność

Długie życie to często synonim szczęścia. Wiele bajek kończy się słowami „żyli długo i szczęśliwie”, a jedno z najpopularniejszych życzeń brzmi „sto lat”. Na tych, którym udało się dotrwać tak sędziwego wieku z reguły patrzymy z dużym podziwem. A jednocześnie zazdrością, bo sami chcielibyśmy poznać

Winomierz a alkoholomierz
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winomierz a alkoholomierz

Winomierz to praktyczne narzędzie, które warto mieć na wyposażeniu, jeżeli często zajmujesz się produkcją wina. Sprzęt tego rodzaju pomoże Ci w przygotowaniu dokładnie takiego napoju, jaki chcesz uzyskać. A dokładniej, pozwoli na kontrolowanie słodkości i – w pośredni sposób – mocy powstającego win

Wyjątkowy trunek
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wyjątkowy trunek

Ludzie, którzy pokochali wino stanowią liczną i międzynarodową społeczność. Ich entuzjazm wobec tego napoju jest zrozumiały, ponieważ w wielu kręgach wino uchodzi za najszlachetniejszy napitek jaki kiedykolwiek został wynaleziony przez ludzkość. Równocześnie jest to napój alkoholowy, co stanowi jeg

Jak podawać wino
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak podawać wino

Jesteśmy już na przyjęciu, domówce, czy urodzinach znajomych. Przynieśliśmy ze sobą wino, jak pewnie wielu innych gości, chcemy jednak wyróżnić się czymś wśród obcych. Warto więc, oprócz butelki dobrego wina, przynieś ze sobą też wiedzę, na przykład na temat rocznika, szczepu lub historii nazwy dan

Greckie święta wina kiedyś i dzisiaj
Gastronomia, artykuły spożywcze

Greckie święta wina kiedyś i dzisiaj

Swego czasu Grecja, a dokładnie ateńska dzielnica Dafni, cieszyła się największym w całym kraju festynem wina. Odbywał się on zawsze na początku lipca i cieszył niebywałą popularnością, gdyż przybywały tam co roku wielotysięczne tłumy spragnione smaku dobrego wina i równie dobrej zabawy. Wydarzeni